Home

Achtergrond 185 x bekeken

Verstopping door doekjes kost 55 miljoen per jaar

Verstoppingen in riolen en storingen in pompen door wegwerpdoekjes kosten de Nederlandse huishoudens zo'n 25 miljoen euro per jaar en gemeenten en waterschappen zo'n 30 miljoen.

Dat meldde vandaag Rioned, de overkoepelende stichting voor rioolbeheer. De wegwerpdoekjes moeten in de vuilnisbak en niet door het toilet, aldus Rioned.

Ruim 90 procent van de gemeenten heeft te maken met pompen die stilvallen door de doekjes, weet de stichting te melden. Bijna de helft van de gemeenten kampt met rioolverstoppingen.

Rioolontstoppingsbedrijven verhelpen jaarlijks bij particulieren zo'n 300.000 verstoppingen als gevolg van doekjes. De consument is dat niet altijd aan te rekenen. Volgens Rioned staat op de verpakking soms niet dat de doekjes in de vuilnisbak moeten.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Unie van Waterschappen en Rioned willen dat duidelijke aanwijzingen op de verpakkingen worden verplicht. Ze hebben minister Jacqueline Cramer (Milieu) gevraagd het doorspoelen van de doekjes in de wetgeving te verbieden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.