Home

Achtergrond 187 x bekeken

Verlenging Betuwelijn geselecteerd als EU-project

De verlenging van de Betuwe-goederenspoorlijn naar Polen evenals een goederenspoor Rotterdam-Milaan zijn geselecteerd voor een lijst grote Europese verkeerprojecten voor de jaren 2007-2013.

Totaal heeft de Europese Commissie dertig projecten uitgekozen, waarvoor samen 5 miljard euro klaarligt. Dat blijkt uit documenten die EU-commissaris Jacques Barrot (Verkeer) woensdag in Brussel bekendmaakt.

De projecten vragen samen 7,5 miljard euro. De ervaring leert echter dat niet alle projecten echt tijdig van de grond komen. De Europese Commissie zal tegelijk enkele projecten minder prioriteit geven, voornamelijk nationale weg- en spoorprojecten. Dat raakt Nederland amper.

Europarlementslid Corien Wortmann-Kool (CDA) is gelukkig met deze aanpak. "De Europese Unie is er immers vooral voor grensoverschrijdende zaken. Landen kunnen hun nationale weg- en spoorlijnen ook zelf wel betalen."

Wortmann is vooral blij dat de Europese binnenvaart hoog op de lijst blijft staan. De binnenvaart, die grotendeels in Nederlandse handen is, is relatief milieuvriendelijk en kan files op de weg helpen voorkomen.

Voor de grensoverschrijdende spoorverbindingen op de lijst kan de Europese Commissie 25 à 30 procent van de aanlegkosten meebetalen. Voor binnenlandse trajecten is dat 10 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.