Home

Achtergrond 356 x bekeken 2 reacties

Verdubbelen of emigreren

Het thema voor deze week sluit mooi aan op dat van vorige week. Eerst zorgen voor rendement, je zaakjes goed op orde hebben. Eerst zorgen dat je kunt lopen, voordat je gaat fietsen. En dan, als de ondernemer in je dat aanspreekt, gaan schaalvergroten. Wel leuk om daar als jonge bedrijfsopvolger zo een keer mee in het diepe te worden gegooid. We moeten daar over nadenken terwijl iedereen het kan lezen. We moeten, ook al is het fictief, keuzes maken.

Zoals ik eerder ook al omschreef is elke ondernemer anders. De een is het type voor automatisering en kan dat ver doordrijven in zijn bedrijfsvoering. De ander is een meester in het omgaan met en aansturen van personeel. Om ons heen voorbeelden te over.

emigratie ook overwogen

Voor we de stap naar Groningen maakten hebben wij over emigratie nagedacht. Misschien ook wel vanuit de gedachte dat je het gezien moet hebben, dat je moet weten hoe het elders is (voor zover je dat in een korte tijd echt kunt zien). We wilden niet hoeven zeggen, nadat eenmaal de stap naar Groningen gezet was, ‘had ik maar ... ‘

Ik moet zeggen dat waren de mooiste vakanties ooit! Prachtig! We zijn met een emigratiereis van ‘Nederlands grootste melkveehouder’ naar Amerika geweest, en met emigratiebegeleiders FAPPS naar West en Oost Duitsland. Dit hadden we echt niet willen missen. Wat je dan te zien krijgt, alles is mega. De stallen, de huizen, de grond, de koeien, het eten, de flessen bier, de wegen, de auto's en vrachtwagens, zelfs de mensen!

nieuw bouwen versus renoveren

Ik kan daar uren over doorgaan. Het grootste verschil tussen starten in Duitsland en Amerika is natuurlijk wel dat de Nederlandse ondernemers in Amerika alles nieuw bouwen. In Duitsland gaan ze met de bestaande oude stallen aan de slag. (Ik ben ook nog in Frankrijk op stage geweest, met school naar Polen, en met Robert naar Denemarken, maar dan wordt m'n verhaal net een miniboek…)

Toen we van die super-ervaringen terugkwamen, hebben we eerst alles eens goed laten bezinken. Daarna kwamen we toch tot de conclusie dat wat die Nederlandse emigranten- ondernemers doen en hebben en durven super is, echt machtig mooi, maar dat daar onze toekomst niet is weggelegd. We zitten deze week 2 jaar in Harpel met de koeien, en zijn elke dag harstikke blij met deze beslissing.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Anonymus

  Juist geconcludeerd Ellen! We kennen ze allemaal; de succesverhalen van de ondernemers in-den-verre , ooit onze collega's hier. Succes laat zich niet louter meten in geld of omvang van het bedrij, het kent ook een sociale paragraaf.Zolang armoede ons niet opjaagt (zoals de aardappeltelers uit Ierland) mogen we welbevinden gerust als een zeer belangrijke waarde koesteren.
  Ik spreek je nog als ik je tegenkom,weet je wel....
  Groeten ....

 • no-profile-image

  libbe jongsma

  Toen wij 11 jaar geleden vertrokken naar Denemarken werd er gezegd dit is een goed ide, de slechte boeren er uit dan blijven de goede boeren over, Hij die dat gezegd heeft woont nu in Canada, goed kan dus ook slecht worden.Denemarken is niet beter maar wel anders dan Nederland, het is maar waar je voor kiest.

Of registreer je om te kunnen reageren.