Home

Achtergrond

Venray bespaart fors op milieu

Venray heeft als eerste gemeente in Nederland met Essent een gemeentelijk milieubespaarplan opgesteld.

Als eerste stap heeft de gemeente donderdag een aantal openbare verlichtingsarmaturen vervangen door masten met nieuwe armaturen.

Die armaturen leveren volgens de fabrikant een directe energiebesparing op van 30 procent en geven 30 procent meer licht. In de armaturen zijn de aluminium materialen aan de binnenkant geplaatst en de transparante delen buiten. "De oude armaturen verlichtten vooral de vogels en de bomen, nu valt het licht echt op straat'', zei een woordvoerder van de gemeente vandaag.

Nieuw aan de lampen is dat ze geen lichthinder veroorzaken en toch een grote oppervlakte kunnen beschijnen. De gemeente gaat de komende jaren veel wegen in Venray voorzien van de nieuwe lampen. De kosten van het milieubespaarplan, waarbij naast de lampen ook wordt geïnvesteerd in duurzaamheid, worden deels betaald uit het uitgekeerde dividend van Essent, waarvan de gemeente aandeelhouder is.

Philips brengt de nieuwe lampen uit in het kader van de overmatige lichthinder, die in noordwest Europa bestaat. Deze hinder kan daarmee fors worden teruggebracht, omdat de lampen geen licht naar boven afgeven, aldus een woordvoerder van Philips. "Omwonenden hebben bijvoorbeeld erg veel last van de huidige, verouderde lampen, die verblindend kunnen zijn'', aldus de
woordvoerder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.