Home

Achtergrond

Veilingen profiteren van zomer

Het derde kwartaal is de veilingomzet van bloemen en planten in Nederland gestegen met respectievelijk 9 en 11 procent tot 2,7 miljard euro.

Het weer hielp een handje. Dat blijkt uit een analyse van het LEI. Volgens de onderzoekers is het stijgen of dalen van de omzet in het derde kwartaal sterk afhankelijk van het weer in Nederland en de belangrijkste exportbestemmingen. De maand juli was een stuk minder heet dan vorig jaar wat leidde tot een liefst 40 procent hogere omzet. Dit is wel relatief, omdat juli doorgaans telt als de minste maand qua afzet.

Snijbloemen profiteren doorgaans het meest van stabiel weer. Augustus leidde tot een daling van de omzet, vooral door een matige prijs. Vorig jaar was de prijs beter door de gedaalde aanvoer na twee hittegolven.

Dit jaar liggen de prijzen voor snijbloemen, kamerplanten en tuinplanten 1, 12 en 9 eurocent hoger. Door het grotere aandeel dat snijbloemen in de omzet heeft bedraagt de gemiddelde prijs van een sierteeltproduct dit jaar 38 eurocent, 3 cent winst.

Nederlandse sierteelt blijft gewild, ondanks toenemende concurrentie uit Afrika en Zuid-Amerika. In het derde kwartaal steeg de exportwaarde van snijbloemen met 9 procent tot 718 miljoen euro. Bij planten kwam de export uit op bijna 400 miljoen euro, een stijging van 4 procent.

Opvallend: in september daalde de export, vooral dankzij een afnemende vraag naar snijbloemen. Pot- en tuinplanten verkochten deze maand wel iets beter dan vorig jaar. Planten verliezen echter geleidelijk terrein op de van oudsher belangrijke Duitse, Franse, Britse en Italiaanse markten.

Of registreer je om te kunnen reageren.