Home

Achtergrond 3 reacties

Veel kansen op eigen bedrijf

Binnen de landbouw is op dit moment een duidelijke trend zichtbaar. Boeren zonder opvolging of continuïteitsperspectief kiezen voor consolidatie of staking. De tegenhangers van deze groep zijn de ‘ondernemers’ onder de boeren. Ontmenging van bedrijven om zich volledig te richten op één bedrijfstak is een veel voorkomend beeld. Maar ook verdubbeling van de bedrijven is momenteel al bijna normaal. Zorg voor een goede afstemming van productiefactoren en knallen maar!
Toch wordt er bij verdubbeling tegenwoordig maar weinig naar de medemens gekeken, zoals de buren, de dorpsgenoten, de burger en de consument. Zij kunnen het ons echter erg lastig maken doordat er verkeerde denkbeelden worden geschetst van de huidige veehouderij in Nederland. Het is daarom van groot belang om te zorgen dat de burger ziet waar je als veehouder mee bezig bent.

Ik heb een filmpje gemaakt met fragmenten waarin ik toelicht hoe ik op ons bedrijf aanpassingen zou willen maken om de burger uit te nodigen een kijkje te nemen in de stallen. Door de Hollandse onstuimige weersomstandigheden kan er sprake zijn van een ruis tijdens het filmpje. Veel kijkplezier.
Hieronder zal ik een aantal manieren opsommen op welke manier ik ervoor wil zorgen dat ons groeiend bedrijf draagkracht behoudt in onze samenleving;

• Er zal een wandelpad (wandelroute) langs ons bedrijf komen te lopen. Dit “Oranjepad” heeft rechtstreeks verbintenis met ons Oranjemuseum. Bezoekers/wandelaars komen hierdoor langs de stallen.
• Het creëren van veel ramen of zelfs een glazen voorgevel bij de varkensstallen nodigen passanten uit om een kijkje te nemen. Een soort van ‘zichtstal’.
• Bij de stallen zullen informatiepanelen worden geplaatst met duidelijke en begrijpbare uitleg wat zich afspeelt in de stal. Hierdoor kunnen geïnteresseerden begrijpend lezen over het reilen en zeilen in de varkenshouderij.
• In verband met de ziektedruk in de varkenshouderij is het niet mogelijk om mensen in de stallen te laten gaan. Om mensen toch een beeld te geven wat er zich toch achter die muren afspeelt is het plaatsen van webcam’s een passende oplossing. Door deze beelden op het internet te tonen kan de hele wereld meekijken over de schouder van de veehouder.
• In de ligboxenstal zullen we een loopbrug maken (net onder de nok). Deze loopbrug kan van buiten de stal door bezoekers worden betreden, zodat van bovenaf het vee en haar omgeving kunnen bekijken. De loopbrug is ook voor de veehouder makkelijk tijdens de dagelijkse controles, doordat je een beter overzicht hebt op de hele koppel.
• Naast de melkstal zal de muur op 1 plek worden onderbroken door een raam. Zodoende wordt een soort van skybox gecreëerd. Vanuit de skybox kunnen mensen meekijken tijdens het melken. De veehouder draagt een microfoontje bij zich en kan zo uitleg geven over het melken. Het plafond van de melkstal kan ook worden vervangen door een doorzichtig plafond, zodat van bovenaf het melken is te volgen.
• Bezoekers van het museum kunnen kiezen voor een arrangement om ook een rondleiding te krijgen op het veehouderijbedrijf. De kosten hiervoor dient men te storten op een landelijk bekend rekeningnummer onder vermelding van “Koe in de Wei”. Deze opbrengst komt ten goede aan de melkveehouders die de koeien laten weiden, zodat er een plus op de melkprijs volgt en hiermee de bereidwilligheid van de melkveehouders om hun koeien te laten grazen.
• De ligboxenstallen van tegenwoordig zijn licht en luchtig. Zijkanten van de stallen zijn open en worden alleen bij tocht of extreme kou afgesloten middels zeil. Vanaf de openbare wegen kan men zo het vee zien liggen in de stal.

Verder is het van groot belang dat je bedrijf uitnodigd om een kijkje te nemen. Denk hierbij vooral aan netheid en schoonheid. De uitstraling van het bedrijf doet heel veel want dit beeld ligt op het netvlies bij de burger.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bart

  Thijs, je overdrijft. Dat er teveel geslotenheid bestaat van de veehouderij t.o.v de burger is goed om te beseffen. Dat je vervolgens het compleet om wil draaien door ze door en voorlangs stallen te laten lopen vind ik teveel van het goede. Je moet wel je privacy behouden.Uitnodiging om op afspraak een kijkje te nemen lijkt me meer voor de hand liggend.

 • no-profile-image

  gertie

  Je bent de 4de week heel sterk gestart,ga zo door.....SUCCES....

 • no-profile-image

  Monique

  Hoi Thijs,
  Bij het lezen van jouw verhaal moest ik denken aan de stichting Varkens in Zicht. Bij deze stichting zijn inmiddels 10 varkenshouders aangesloten die allemaal ook skyboxen op hun bedrijf hebben. Misschien ook interessant voor jullie? Kijk anders eens op www.varkensinzicht.nl.

  Succes met de Uitdaging!
  Monique

Of registreer je om te kunnen reageren.