Home

Achtergrond

Varens frustreren nieuwbouw Terborg

Twee zeldzame varensoorten frustreren de nieuwbouwplannen voor het centrum van het Achterhoekse plaatsje Terborg.

Omdat een gespecialiseerd bureau op de muur van een te slopen pand een steenbreekvaren en een tongvaren heeft gevonden, ligt de nieuwbouw van 34 woningen en vier winkels voor onbepaalde tijd stil.

Dat heeft directeur Henk Veerman van woningcorporatie Wisch Wonen dit weekeinde bekendgemaakt. Sinds enkele jaren is het verplicht een flora- en faunaonderzoek te laten doen op een beoogde bouwplaats. Als blijkt dat er zeldzame dier- of plantensoorten worden gevonden, moet het ministerie van landbouw vrijstelling geven om de vindplaats te verstoren.

Een deel van het Terborgse centrum is verpauperd. Op de rotte en natte muren van leegstaande panden is onkruid gegroeid. Nu blijkt dat op één muur tussen het onkruid bijzondere varentjes staan, die vrijwel nergens in Nederland meer voorkomen. De planten kunnen bij sloop alleen behouden blijven, als ze met muur en al worden verhuisd, wat een zeer kostbare operatie is.

De vondst van de varentjes is in Terborg hard aangekomen. Veel inwoners ergeren zich al jaren aan de leegstand in het centrum. Ze kunnen niet begrijpen dat twee kleine plantjes opnieuw voor mogelijk jarenlang oponthoud kunnen gaan zorgen, zo blijkt uit reacties op de internetpagina van de woningbouwvereniging.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.