Home

Achtergrond

Vanuatu voordeligste land voor bedrijven

De eilandengroep Vanuatu bij Australië is het voordeligste land ter wereld voor bedrijven. Dat blijkt uit een onderzoek door Wereldbank en PriceWaterhouseCoopers.

Op Vanuatu betalen bedrijven 8 procent van hun winst aan al hun belastingenEen vergelijkbare ondernemer betaalt in Gambia theoretisch 286 procent van zijn winst, als hij zich aan alle regels zou houden. Gambia heeft de hoogste belastingdruk ter wereld.

De studie van de Wereldbank en PriceWaterhouseCoopers naar vennootschaps- en andere bedrijfsbelastingen in 178 landen is vandaag in Brussel gepresenteerd. Nederland staat op de 88e plaats, ongeveer op de helft van de wereldranglijst voor belastingdruk voor ondernemingen. Bedrijven betalen gemiddeld 43,4 procent van hun winst aan allerlei taksen en premies.

Het rapport keek ook naar het ’fiscaal gemak’: de moeite en tijd die het kost om alle aangiftes in te vullen. Nederlandse bedrijven spenderen gemiddeld 180 uur aan de naleving van fiscale regels. Wat dit betreft neemt Nederland wereldwijd de 36e plaats in.
Volgens PwC kan de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven voordeel halen door verdere vereenvoudiging van het belastingsstelsel. ”Door de veelvoud van regels en de totale belastingdruk kijkt het internationale bedrijfsleven allerminst tegen Nederland aan als een aantrekkelijk fiscaal vestigingsland”, zegt Fons Hoogeveen, voorziter belastingpraktijk van PwC.

De Malediven zijn het makkelijkste belastingland ter wereld voor ondernemers: hier zijn de bedrijven amper een uur kwijt aan hun belastingwerk en ze kunnen alles in een keer betalen. Vergelijk dat eens met 2600 uur in Brazilië, het omslachtigste land voor bedrijfsbelastingen.

Nederland staat in de top-15 van de wereld voor het geringe aantal keren dat een bedrijf een betaling moet doen aan de belastingdiensten: gemiddeld negen per jaar. In Zweden en Saudi-Arabië is een enkele betaling per jaar voldoende, tegen 124 keer voor vele verschillende belastingen in recordhouder Wit-Rusland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.