Home

Achtergrond 1 reactie

Van zaadje tot karbonaadje

De foto´s en de titel spreken al boekdelen. Het onderdeel in de keten van het varken wat voor mij het meest fascinerend is, is de vermeerdering of zeugenhouderij.
Het feit dat je als zeugenhouder aan het begin van de keten van een product staat is een voorrecht, met enige risico´s. Je legt de basis voor een kwalitatief hoogwaardig eindproduct. Een optimale mix van fokkerij, voer en huisvesting bepalen of je als zeugenhouder erin slaagt een financieel interessant product te vermarkten. Het feit dat deze mix de laatste jaren nogal ver is te zoeken heeft te maken met het feit dat de kostprijs bepaalt of je als varkenshouder (ook in slechte tijden) je bedrijf staande weet te houden. Het vermarkten van een product dat aan het begin van de keten wordt geproduceerd betekent elke dag weer een Uitdaging. Zorg voor een goede afstemming van de productiefactoren arbeid en kapitaal.

Nederland is samen met Denemarken koploper op het gebied van dierproductie en diergezondheid. Met gemak worden 25 biggen/zeug/jaar afgeleverd in combinatie met een hoge diergezondheidsstatus. Nederland wordt daarom ook wel de kraamkamer van Europa genoemd.

De risico’s dienen echter in de zeugenhouderij niet te worden onderschat. Je hebt te maken met een kwetsbaar en levendig product. Tevens leg je de basis voor het karbonaadje wat de consument op zijn bord ziet verschijnen. En oh, wat is die consument kritisch!

De financiële risico’s zijn het gevolg van de cyclische varkensmarkt. Het ene jaar worden plannen bij het leven gesmeed. Het jaar hierna ontstaan grote tekorten en gaan alle alarmbellen rinkelen.
Uiteindelijk blijft de omgang met de “toekomst” alsmede je positie aan het begin van de keten het mooiste voor iedere zeugenhouder.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Henk Grootenhuis

    Thijs

    Ik volg de uitdaging met veel lees plezier ga zo door.

    Henk

Of registreer je om te kunnen reageren.