Home

Achtergrond 215 x bekeken

Van den Bosch verwarmt meer areaal met aardwarmte

De capaciteit van de aardwarmteboring bij vleestomatenbedrijf Van den Bosch in Bleiswijk pakt zo goed uit, dat het bedrijf heeft besloten 7,5 hectare kas bij te bouwen.

Naast de bestaande kas van 7 hectare, wordt dan ook deze nieuwe kas verwarmd met aardwarmte.

Sinds deze week test het tomatenbedrijf de leegstaande kas van 7 hectare met aardwarmte. De resultaten van de boring zien er goed uit. "We gingen eerst uit van een maximale capaciteit van 100 kuub water per uur van 60 graden, maar de capaciteit gaat eerder richting de 200 kuub water per uur van deze temperatuur", aldus Rik van den Bosch. Vanwege die meevaller, moest gekeken worden waar deze extra warmte voor gebruikt kan gaan worden. "Dat zijn we dus zelf geworden." De bedoeling is dat er eind 2008 in de nieuwe kas van 7,5 hectare een nieuwe teelt start. Ook deze kas zal het grootste deel van het jaar verwarmd worden met aardwarmte.

Tijdens de testen van het systeem van de afgelopen dagen, lijkt het erop dat warm water met een temperatuur van iets boven de zestig graden naar boven komt. Nadat dit water langs een warmtewisselaar is geweest, wordt het teruggebracht in de aardlaag met een temperatuur van ongeveer 30 graden. Eind deze week gaan de planten in de bestaande kas. Van den Bosch wil het dan 20 graden hebben. "Waarschijnlijk lukt dat al wel met aardwarmte, maar we willen rustig aan beginnen. We hebben ook altijd de ketel nog achter de hand."

Bekijk de fotoreportage van vleestomatenbedrijf Van den Bosch in Bleiswijk

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.