Home

Achtergrond 303 x bekeken 1 reactie

Valkuil termijnmarkt melk

De voorstellen voor het oprichten van een termijnmarkt voor melk hebben alleen kansen als de contractvorm van deze markt goed is afgestemd op de fysieke markt.

Als dat niet zo is, gaat het gegarandeerd fout met deze markt. Daarvan is de verdwijning van de Nederlandse termijnmarkten voor aardappels en varkens een goed voorbeeld.
De aardappel- en varkenstermijnmarkten zijn in Nederland onder meer geflopt, omdat de afwikkeling van de contracten te wensen overliet. Bij de doorstart van die termijnmarkten in Hannover, waren die voorwaarden in ieder geval beter geregeld. De termijnmarkt in Hannover loopt daardoor aanzienlijk beter dan die in Amsterdam liep. Dat bewijst dat een goed florerende termijnmarkt wel mogelijk is.
Voor een goed werkende termijnmarkt is het wel belangrijk dat er voldoende vrije melk, die niet aan zuivelfabrieken is gebonden, aanwezig is. Bovendien moeten er niet alleen maar speculanten op de markt aanwezig zijn. Er moeten ook aanbieders en vragers van melk zijn,
Melkveehouders en zuivelfabrieken zijn nu nog niet bereid om melk op de termijnmarkt te verhandelen. Zij hebben nog te vaste afspraken over de melkleverantie en -afname. Door de liberalisering van de zuivelmarkt en de daaruit voortvloeiende prijsschommelingen kan de termijnmarkt voor melk in de toekomst wel een grotere rol van betekenis krijgen.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    gerard vanhommerig

    kan mij iemand uitleggen hoeveel waarde hier aan rauwe melk wordt toe gevoegd, je kan deze immers geen 4 weken vast houden, dat kan wel als ze verwerkt is. voor als nog zie ik hier niet meer in dan een overbodige schakel tussen producent en konsument

Of registreer je om te kunnen reageren.