Home

Achtergrond 178 x bekeken

Vaker vingerafdruk vreemdeling checken bij misdrijf

De politie moet vaker vingerafdrukken van vreemdelingen kunnen vergelijken met vingerafdrukken die al in een onderzoek naar een misdrijf zijn gevonden.

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) verwacht dat door een verruiming van de huidige regels meer verdachten kunnen worden opgespoord. Hij kondigde de volgens hem noodzakelijke verandering vandaag aan in een brief aan de Tweede Kamer.

Sinds september 2001 mag de politie vanwege de privacywet niet meer standaard vingerafdrukken uit een sporenonderzoek vergelijken met vingerafdrukken van vreemdelingen. Daardoor is het aantal hits fors gedaald. In de vier grote steden ging het om een afname met honderden per jaar.

Deze afname en ontwikkelingen in Europa op het gebied van de uitwisseling van visa-gegevens zijn voor Hirsch Ballin aanleiding om de criteria voor het gebruik van vingerafdrukken van vreemdelingen te verruimen. Nu mag dat alleen als er een redelijk vermoeden bestaat dat de verdachte een vreemdeling is of als sprake is van een ernstig misdrijf "dat de maatschappelijke rechtsorde daadwerkelijk ernstig heeft geschokt''.

Die laatste voorwaarde wil de minister vervangen door "een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten'', wat neerkomt op alle ernstige misdrijven. De officier van justitie blijft net als voorheen degene die afweegt of aan de criteria is voldaan.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is niet overtuigd van de noodzaak voor een verruiming van de voorwaarden. Maar volgens Hirsch Ballin waren destijds in het verzoek om advies de recente Europese ontwikkelingen nog niet meegenomen. Het college van procureurs-generaal en de Raad van Hoofdcommissarissen toonden zich wel direct positief.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.