Home

Achtergrond 333 x bekeken

'VWA niet bevoegd voor controle bier'

De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) is niet bevoegd om bier op alcoholgehalte te controleren. Dat stelde directeur Aart van der Linde van de Friese Bierbrouwerij maandagochtend voor de rechtbank in Leeuwarden.

Van der Linde kreeg vorig jaar een boete van 540 euro omdat in zijn Us Heit Bier niet de vermelde 6 maar bijna 8 procent alcohol zou zitten. De brouwer liet zelf in Duitsland een contra-expertise uitvoeren en daaruit bleek dat in zijn bier wel degelijk 6 procent alcohol zit. Uit onderzoek van de Fries zou blijken dat de VWA bier helemaal niet op alcoholpercentage mag onderzoeken. De autoriteit zou daar niet voor zijn geaccrediteerd.

Ook maakte de VWA volgens Van der Linde een andere fout. De fles bier die de autoriteit kocht zou drie dagen geopend in het laboratorium hebben gestaan voordat het alcoholpercentage werd gemeten. Daardoor is die meting niet meer geldig, aldus de brouwer.
Officier van justitie Ed Boelen stelde dat hij Van der Linde niet had vervolgd als in plaats van een Duits een Nederlands instituut de contra-expertise had uitgevoerd. ,,Maar ik heb me te houden aan de Nederlandse wet'', aldus de officier. Boelen eiste daarom 540 euro boete, waarvan de helft voorwaardelijk.

Rechter Kees Post vindt dat de zaak tot op de bodem moet worden uitgezocht. Hij verwijst de zaak daarom naar de rechter-commissaris om die onderzoek te laten doen naar de accreditatie van de VWA.

De VWA wilde maandag niet reageren. Wanneer de rechtszaak wordt voortgezet, is nog niet duidelijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.