Home

Achtergrond 159 x bekeken

VVD-voorzitter Van Zanen stopt

VVD-voorzitter Jan van Zanen legt per 1 mei zijn functie neer.

Zijn woordvoerder heeft dat vandaag gezegd. Van Zanen had een mandaat tot 2009.

Van Zanen stopt eerder omdat de "tropenjaren'' die hij als VVD-voorzitter achter de rug heeft veel van hem en zijn omgeving hebben gevraagd. Ook de interne perikelen bij de VVD spelen een rol, aldus zijn woordvoerder. Het VVD-bestuur ligt onder vuur door de affaire rond Rita Verdonk. Veel leden verwijten het bestuur dat het onvoldoende heeft gedaan om haar voor de fractie te behouden.

Tijdens het VVD-congres van 8 december wordt er waarschijnlijk een motie van wantrouwen tegen het bestuur ingediend door het Staphorster raadslid Jan Talen. VVD-erelid Hans Wiegel heeft eveneens op het vertrek van het bestuur aangedrongen, zo lekte vandaag uit.

De brief van Wiegel heeft op het besluit van Van Zanen geen invloed gehad, zegt zijn woordvoerder. Van Zanen had zijn besluit al in het weekend genomen.

Van Zanen trad in 2003 aan als VVD-voorzitter, als opvolger van Bas Eenhoorn. Onder zijn voorzitterschap leed de partij zowel bij de gemeenteraadsverkiezingen als de Tweede Kamerverkiezingen een forse nederlaag. De lijsttrekkersstrijd tussen Mark Rutte en Verdonk zorgde vorig jaar voor veel onrust bij de partij. Van Zanen (46) vervult het voorzitterschap van de VVD parttime. Hij is ook burgemeester van Amstelveen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.