Home

Achtergrond 193 x bekeken

VN: klimaatverandering bedreigt wereldwijde landbouw

De ontwikkeling van een groot aantal landen komt in gevaar wanneer niet snel actie wordt ondernomen tegen klimaatverandering.

Dat stelt de UNDP, een VN-organisatie die zich richt op de Derde Wereld. Het rapport draagt de veelzeggende titel: menselijke solidariteit in een verdeelde wereld. UNDP-manager Kemal Dervis: "In essentie is klimaatverandering een bedreiging voor de gehele mensheid. Maar het zijn de armen, een groep mensen die geen verantwoordelijkheid voor de ecologische schuld die we opbouwen, die het meest zullen lijden".

Arme landen dreigen in een neergaande spiraal terecht te komen. Dit betekent dat voor honderden miljoenen mensen ondervoeding, watertekort en ecologische problemen een groot probleem wordt. De landen zien hun landbouw bovendien aftakelen. Beneden de Sahara leidt klimaatverandering mogelijk tot 26 procent minder oogst in 2060.

Het rapport wordt door de VN bewust net voor de onderhandelingen over verlenging van het Kyoto-protocol dat in 2012 afloopt. De organisatie stelt een tweetal routes voor die gelijktijdig dienen te worden gevolgd. Het doel is de opwarming in de 21e eeuw te beperken tot 2 graden celcius. Op dit moment bestaan binnen en tussen landen nog teveel verschillende aanpakken van het probleem.

Ten eerste wil de UNDP dat ontwikkelde naties hun leiderschap tonen door broeikas-emissies met 80 procent terug te dringen tot 2050. Daarbij neemt de UNDP het jaar 1990 als beginpunt. Ten tweede moet het Westen de Derde Wereld helpen bepaalde aanpassingen te doen die de gevolgen verzacht.

"Als we de opening voor verandering sluiten dan zou dat een politiek en moreel falen betekenen die in de geschiedenis geen gelijke kent", aldus Dervis.

Of registreer je om te kunnen reageren.