Home

Achtergrond 16 reacties

Uittocht leden legt bom onder supermarktcontract

De contracten met supermarkten komen onder druk te staan als Campina er niet in slaagt om de uittocht van coöperatieleden tegen te gaan. Als veel leden weglopen wordt de zuivelproducent mogelijk gedwongen om de minst rendabele activiteit af te stoten en dat is de productie van huismerken voor supermarkten.

Zover is het nog niet, maar het scenario is niet ondenkbeeldig, erkent een woordvoerster van Campina in het Brabants Dagblad. Zij reageert daarmee op het verlies van zo'n 335 miljoen kilo melk op jaarbasis als per 1 januari meer dan 700 van de 8.000 melkveehouders hun lidmaatschap van de coöperatie defintief opzeggen omdat ze elders meer voor hun melk betaald krijgen. In Duitsland gaat het om ruim 500 leden en in Nederland en België om zo'n 200.
Het verlies van leden is geen probleem van Campina alleen. Ook andere zuivelcoöperaties als Friesland Foods en Arla Foods in Zweden hebben er mee te maken.
Het Productschap Zuivel is nog niet zo somber over de leegloop bij de coöperaties. “Ik zie dat meer als iets wat in de toekomst lijkt te gaan gebeuren dan op korte termijn.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  en ik had nog zo gezegd,ik wil geen bommetje en al het goede komt van ...........

 • no-profile-image

  ton

  Volgens mij stroken enkele reactie's niet met de strekking van het artikel; ik lees nergens dat campina rouwig is dat de contracten met de supermarkten onder druk komen. Ook lees ik nergens dat campina graag voor noppes melk levert voor een huismerk van de supermarkten.
  Ook lees ik nergens dat campina zielig doet over het vertrek van leden.
  Het enige wat ik lees is dat campina aangeeft dat als leden vertrekken er minder melk binnenkomt, waardoor de minst rendabele activiteiten afgestoten worden. En als dat betekent dat er geen melk over is voor de produktie van een goedkoop huismerk waarop geen winst zit voor de coöperatie en waarmee de supermarkt mooie sier kan maken, dan heeft de supermarkt een probleem en niet de coöperatie.
  De coöperatieve gedachte is dat alle melk van de leden verwerkt wordt; rendabel of minder rendabel. Nu minder melk binnenkomt worden de minst rendabele (of misschien geld kostende) activiteit afgestoten. Dit betekent geen produktie van een huismerk voor de supermarkten meer. Dat is het verhaal en niet anders.

 • no-profile-image

  veehouder

  ik zou zeggen zowel ff als campina gewoon kappen met die huismerken
  en probeer eens wat aan de ledenmelk
  te verdienen er zijn momenteel wel betere bestemmingen voor
  heineken en grolsch produceren ook
  niet voor huismerken

 • no-profile-image

  wim

  Ja campina, vorig jaar riepen jullie samen met ff: wij zijn klaar voor de vrije markt. Laat die melk maar komen. Dan volgt er een jankverhaal dat de melkprijs niet verder moet stijgen, anders komt er vraaguitval. Lijkt mij door dat er heel wat boeren bij jullie weg gaan dat dat probleem met deze uittocht mooi wordt opgelost. Is het nu weer niet goed. Dat is nu vrije markt campina, waar jullie dus blijkbaar helemaal nog niet klaar voor zijn. Het loopt even anders dan jullie gadacht hadden he, jank maar lekker verder. Maar kijk ook eens in de spiegel waarom die boeren weg gaan. Door te presteren weet je boeren te behouden, niet door te janken. Zo lijkt het net op een zinkend schip, en wacht de kapitein(want die verlaat het schip altijd als laatste) tot hij het kan verlaten.

 • no-profile-image

  Jan TIJS

  Beste Melkveehouders,
  Als ik u vertel dat we in Frankrijk voor de basisprijs(melk met 3,8 vet en 3,4%eiwit) van september 2007 maar 30,52 € per 100 liters gebeurd hebben,zou het dan niet verstandig zijn om als europeese melkveehouders eens bij mekaar te gaan zitten en deze verwarde situatie eens goed op poten te zetten en dat we zelf samen onze prijs gaan bepalen en de distributie onder druk zetten.Wil je melk,dan zul je er een redelijke prijs voor moeten betalen.

 • no-profile-image

  boerinnetje

  Ik ben er van overtuigd dat het tij zal keren en daarom blijf ik Campina trouw.
  Ik heb nog steeds elke dag te eten, rijd een auto, kan kiezen uit wat voor kleding ik aan wil...
  Dat veranderd niet als Campina huismerken afstoot.
  Ze hebben meer in huis.

 • no-profile-image

  rene

  het druipt er weer van af de zieligheid van campina
  oh wat is het toch weer slecht dat er leden weglopen en oh jee wat zijn dat toch voor rare veehouders die zomaar weglopen CAMPINA WORD EENS WAKKER EN GA VOOR DE HOOGSTE MELKPRIJS, HOU AUB OP MET DAT GEWEE KLAAG

 • no-profile-image

  Joris

  Precies. Ton begrijpt het. Als FF nu ook die huismerkmelk niet meer levert die ze van Campina hebben overgenomen (voor een nog lagere prijs) dan zijn we op de goeie weg.Waarschijnlijk wordt de huismerkmelk dan weer opgevult met de weglopers, zolang ze dat volhouden, want de tussenhandel eet dan ook nog mee.

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  vraag : in welke fabriek wordt deze melk verwerkt plus minnus 335 miljoen kg????. als onze bestuurders van hoog tot laag niet in staat zijn de boel bij elkaar te houden dan hebben we een probleem . Als je hier iets langer over nadenkt dan zie je miljoenen {euro,s} melkvee houders vermogen iverdampen

 • no-profile-image

  Twentse boer

  dit noemen ze marktwerking, indien de supermarkten een fatsoenlijke prijs betalen krijgen ze melk. Supermarkten hebben de afgelopen 10 jaar geen moment getwijfeld om de keuze voor de goedkoopste te maken. Nu moeten Campina ed ook niet twijfelen om de keuze voor kaas of merkmelk ipv huismelk te maken. Met geld is (bijna) alles te koop

 • no-profile-image

  henk

  zoiets heet ook wel boontje komt om zijn loontje

 • no-profile-image

  DJ

  Laten Campina en de supermarkten eens een andere plaat opzetten; deze jankverhalen hebben we al genoeg gehoord. De cooperaties moeten helemaal geen huismerk melk meer leveren aan de retail; de retail gebruikt dat alleen maar om maximale marge over de rug van de producent te behalen.
  Ze betalen óf een redelijke prijs óf ze worden niet meer beleverd, dus ze houden nog steeds een keuze.

 • no-profile-image

  campina melkveehouder

  Als er bij Campina eens positiever gedaan wordt over de melkprijs ( denk aan artikel van T.S. in boerderij, wat ook gelezen wordt door Albert H.) in de media, zou dit al veel beter werken met onderhandelingen bij de retailers.

 • no-profile-image

  koeboer

  Volgens mij is er veel veranderd.
  Ik was in een supermarkt in zuid Frankrijk.
  Daar was geen melk te koop voor minder dan 80 eurocent.
  Als de franse melkveehouder nog geen 31 eurocent ontvangt per kg dan worden daar woekerwinsten gemaakt.
  Ik denk dat de Nederlandste cooperaties andere verkopers moeten benoemen.
  Nu verkopen is heel anders dan in een overschotmarkt.
  En in het verleden is met de langlopende contracten veel geld verloren.

 • no-profile-image

  ton

  Wat is hiervan eigenlijk het probleem? Wordt dan van zuivelcoöperaties verwacht dat ze zich inspannen om een goedkoop huismerk voor de supermarkten te produceren waaraan door de zuivelcoöperaties niks verdiend wordt? Ik dacht het effe niet. Als de supermarkten zo graag goedkope melk voor een goedkoop huismerk hebben waarmee ze vervolgens het eigen merk van de coöperaties willen beconcurreren, dan kunnen ze misschien bij de vrije veehouders terecht. Echter, deze zijn bij de coöperaties vertrokken voor een hogere melkprijs. Dus supermarkten, succes met de zoektocht.
  Het is dan óf een hogere prijs voor het huismerk van de supermarkten óf .......een lagere prijs op de spotmarkt.
  Dat laatste zal toch niet de bedoeling zijn??

 • no-profile-image

  dirk

  wat een zielig gedoe van de coop bonzen ze vergeten 1 ding en dat is dat de melkvehouders zel bepalen aan wie ze de melk afleveren daar heft de retail niets mee te maken wat mij betreft aan diegene die de hoogste melkprijs uitbetaald Het zou de coop bonzen sieren om dar maar eerst eens te doen en geen mcm prijs maar en eigen prestatieprijs dan kun je zeggen waar de coops staan

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.