Home

Achtergrond

'Uitbraak van deze omvang onbekend'

Een uitbraak van papegaaienziekte, waarbij mogelijk tientallen mensen ziek worden, is tot nu toe in Nederland niet eerder voorgekomen.

Dat zegt dierenarts Fred van Zijderveld van het Centraal Instituut voor Dierziektencontrole CIDC in Lelystad. Omdat psittacose een aangifteplichtige ziekte is, bestaat daarvan een goed beeld.

Van Zijderveld, hoofd van de afdeling Bacteriologie en plaatsvervangend directeur van het CIDC, verwacht dit weekeinde de eerste monsters binnen te krijgen van vogelhouders die op de show in het Gelderse Weurt zijn geweest. De Voedsel- en Warenautoriteit VWA zal die monsters verzamelen, zodra definitief is vastgesteld dat er psittacose is uitgebroken onder exposanten en bezoekers van die show.

Volgens Van Zijderveld krijgt het CIDC gewoonlijk zo'n tien monsters per jaar binnen van vogels die mogelijk papegaaienziekte hebben verspreid. In die gevallen is het vrijwel altijd de handelaar of fokker die ziek geworden is.

Het duurt één tot drie dagen om vast te stellen of de bacterie in uitwerpselen van een vogel voorkomt. Vogels die de bacterie bij zich dragen zijn volgens Van Zijderveld net als mensen behandelbaar met een antibioticakuur. Het CIDC blijft in de weken van de behandeling controleren of alle sporen van de ziekte verdwijnen. Pas nadat het CIDC het groene licht geeft, mag de vogelbezitter zijn beesten weer naar buiten laten gaan.

Van Zijderveld stelt dat het lastig is om papegaaienziekte uit te bannen. Er is volgens hem wel een poging gedaan om psittacose aan te pakken bij de bron, maar het bleek ondoenlijk om dat te organiseren. Dat komt onder meer omdat niet alle vogelhandelaren bonafide zijn. Ook wordt er vooral op internet enorm veel gehandeld in vogeltjes, aldus de dierenarts.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.