Home

Achtergrond

Twee nieuwe rassen zomergerst

Er komen twee nieuwe rassen zomergerst op de rassenlijst.

Het betreft Kangoo en Poet. Dat meldt de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR). Kangoo is gekweekt door Limagrain en Poet door het Deense veredelingsbedrijf Sejet Planteforaedling. Poet wordt in Nederland ook door Limagrain op de markt gebracht.

Beide rassen blinken uit door hun korrelopbrengst, zowel op kleigrond als op zand- en dalgrond. Verder blijkt uit de rassenbeproeving dat Poet een wat betere brouwkwaliteit heeft. Kangoo scoort beter op aandeel volgerst, eiwitgehalte en korrelgewicht.

De nieuwe rassen scoren een 9 voor resistentie tegen meeldauw, net als de meeste rassen brouwgerst die al op de rassenlijst staan. Ook voor resistentie tegen netvlekkenziekte en bladvlekkenziekte scoren de rassen vergelijkbaar met de bestaande rassen.

CSAR zet geen nieuwe rassen zomertarwe op de Rassenlijst 2008. De gegevens van bestaande rassen zijn geactualiseerd.

De CSAR is ingesteld door het Hoofdproductschap Akkerbouw, het Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten en Plantum, de organisatie van kweekbedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.