Home

Achtergrond

Tsjechen de straat op, Hongaren krijgen steun

Tsjechische varkenshouders dreigen met een grote demonstratie als de overheid niet snel met steun over de brug komt.

Praag weigert dat vooralsnog. De aangekondigde protestacteis van Hongaarse varkenshouders zijn juist afgeblazen omdat de overheid wel een hulppakket heeft aangeboden.

De Tsjechen willen bijna 10 cent per kilo levend gewicht van de overheid om de hoge productiekosten en de lage opbrengsten te compenseren. Landbouwminister Peter Gandalovic stelt dat de boeren zelf hun problemen moeten overwinnen.

De varkenshouders willen 23 november een grote demonstratie organiseren. Zij wijzen op steun die omringende landen als Slowakije en Hongarije geven aan de noodlijdende varkenssector.

De Hongaarse landbouwminister Jozsef Graf is zo onder druk van dreigende demonstraties uitgekomen. Hij zegde varkenshouders een graanreserve toe mocht een veevoertekort ontstaan. Daarnaast kwam hij met steun ter waarde van 40 miljoen euro over de brug.

De Tsjechische minister Gandalovic is niet onder de indruk. "Als duidelijk wordt dat buurlanden subsidies verstrekken die volgens de EU-regels niet door de beugel kunnen, zullen we daar werk van maken", aldus Gandalovic.

Of registreer je om te kunnen reageren.