Home

Achtergrond

Tropische moessonbuien beïnvloeden broeikaseffect

Tropische buien tijdens de moesson hebben grote invloed op de vorming van het broeikasgas ozon.

Dat is een van de conclusies van een internationale meetcampagne vorig jaar in Westelijk Afrika waaraan ook het KNMI heeft deelgenomen. De resultaten worden deze week in Karlsruhe gepresenteerd op de Tweede Internationale AMMA Conferentie.

Tijdens de metingen bleek dat tropische buien aanzienlijke hoeveelheden koolwaterstoffen en stikstofoxiden naar grotere hoogte transporteren. Dit leidt tot een toename van ozon, een belangrijk broeikasgas. De koolwaterstoffen en de stikstofoxiden komen vrij uit tropische vegetatie of worden gevormd bij bosbranden. Ook bliksemontladingen in de buien leiden tot een verdere toename van ozon in de tropen.

Aan de meeting hebben meer dan achthonderd onderzoekers deelgenomen. Er werd gebruik gemaakt van zes meetvliegtuigen, drie soorten ballonnen en tal van meetinstrumenten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.