Home

Achtergrond 217 x bekeken 4 reacties

Trap na van Verburg

Minister Verburg slaat niet zo vaak de plank zo mis als zij nu doet in antwoord op het verzoek om ondersteuning voor de bluetongue-schade.

Verburg stelt dat bluetongue een prikkel moet zijn voor de veehouderij om nadrukkelijker stil te staan bij het risico van dierziekten. "Ik zou de sector willen oproepen initiatieven te ontplooien om het risico van dierziekten op voorhand adequaat af te dekken", aldus de minister in haar antwoord.

Natuurlijk heeft de veehouderij, net als de landbouw en elke andere economische sector, te maken met bedrijfsrisico’s. En natuurlijk dienen al die groepen er over na te denken om die risico’s af te dekken en daar naar te handelen. Maar in het geval van bluetongue valt de veehouderij weinig te verwijten.

De overheid achtte de kans van het optreden van die voorheen als exotisch beschouwde ziekte dermate gering, dat er geen beleid voor was vastgesteld. Een effectieve bestrijding was amper mogelijk, onder meer omdat het rijk aan het gebruik van middelen eisen stelde die elders in de EU niet gelden.

Over vaccinatie is pas nu - in het tweede bluetongue-jaar - nagedacht; het vaccin is nog niet beschikbaar. Los daarvan: de veehouderij heeft recent vele dierziektencrises moeten doorstaan. Die heeft echt geen prikkel meer nodig. Zeker geen trap na, zoals Verburgs opmerkingen worden ervaren. De minister kan ook op een andere manier zeggen dat zij geen financiële steun wil geven.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  schreuder

  Graag wil ik van mevr. Verburg horen op welke wijze zij van mening is het gedrag van de Knut zo te beinvloeden dat hij zich niet structureel in Nederland vestigd en uitsluitend ambtenaren van het ministerie van LNV infecteert !

 • no-profile-image

  luuc j. bos

  van harte mee eens.

 • no-profile-image

  miltie

  476h80 bluetong word veroorzaak door min.L.N.V. zelf door het natuur en fauna beleid waardoor de leef klimaat van de KNUT word geoptimliseerd en immuun word voor tempratuur verschillen ;gebruik subsiedie van natuur en mileau activisten voor bestrijding van die ziekte kosten

 • no-profile-image

  B H Bulten

  Wij doen aan natuurlijke dekking bij onze
  zoogkoeien. Onze stier heeft er 4 maand
  tussen gelopen, mijn vermoeden is dat wij in 40 jaar niet zoveel guste koeien
  hebben gehad dan nu.

Of registreer je om te kunnen reageren.