Home

Achtergrond 272 x bekeken

Toombeleid vermindert antibiotica met 44 procent

Een toomgerichte bedrijfsvoering en stringenter behandelingsplan op praktijkcentrum Sterksel leiden dit jaar tot een daling van het antibioticagebruik met 44 procent ten opzichte van vorig jaar.

Het centrum dat onderdeel uitmaakt van de Animal Science Group van Wageningen UR, koos enkele jaren geleden voor een all–in all–out systeem met leeftijdscheiding. Biggen uit dezelfde toom blijven zoveel mogelijk bij elkaar.

"Wij beperken het overleggen van biggen", legt Nienke Kuijken, proevencoördinator in Sterksel. "Alleen als een zeug minder dan acht, of meer dan zestien biggen werpt, verplaatsen wij biggen. En alleen nog maar tussen twee zeugen."

De nieuwe opfokstal telt hokken voor twaalf biggen. In de oudere stallen met 25 biggen per hok komen biggen uit maximaal twee tomen bij elkaar. "Het diercontact met andere biggen is beperkt. Dit verlaagt de ziektedruk", legt Kuijken uit.

De nieuwe stal kent ook een aparte hygienesluis, met aparte kleding en materialen. "Wij gaan bewuster om met medicijnen. Het behandelingsplan wordt in overleg met de dierenarts opgesteld", meldt Kuijken.

Sterksel behoorde in 2006 al bij de 3 procent bedrijven met het laagste antibioticagebruik.

In 2006 groeiden de biggen ook nog eens harder dan in 2005: met 70 gram naar 450 gram per dag. De vleesvarkens deden het 50 gram per dag beter dan het jaar ervoor. Over 2007 zijn nog geen cijfers beschikbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.