Home

Achtergrond 250 x bekeken

Tomatenopbrengst blijft circa 10 procent achter

Trostomatentelers koersen dit jaar af op een gemiddelde opbrengstdaling van 10 procent. Grootste oorzaak is de zeer matige prijsvorming in deze zomer.

Dat blijkt uit een rondgang door de sector. Op de laatste twee weken na is het naseizoen voor trostomatentelers gunstig geweest. Door het zwakke seizoenseinde vorig jaar wisten zij dit jaar nog een deel van de gemiddelde prijsachterstand goed te maken, blijkt uit een rondgang.

Volgens Geert van Adrichem, voorzitter van telersvereniging GartenFrisch (The Greenery) is zijn mening over het seizoen licht verbeterd. Hij spreekt van een zeer matig seizoen. ”Als je me een maand eerder had gebeld, had ik het slecht genoemd.”

Hij schat de gemiddelde prijs zo’n 5 tot 10 procent lager dan vorig jaar. Ook de productie bleef enkele procentenpunten achter, waarmee de prijsachterstand niet is goedgemaakt. Per vierkante meter zal de opbrengst daardoor zo’n 10 procent achterblijven, verwacht hij.
De opbrengst is duidelijk slechter dan in 2006 en 2005, maar wel beter dan het extreem tegenvallende jaar 2004.

Ook een grote concurrerende telersvereniging noemt een gemiddelde prijsdaling van 10 procent. Door de lagere volumes is de opbrengst nog lager, schat de verkoopleider in. Prijzen wil hij niet noemen. Lycopeentomaten en cocktails presteerden nog slechter, zegt de verkoopleider.

Als het aan The Greenery ligt, variëren de prijzen tussen de telers volgend jaar sterker dan dit jaar. Telers draaiden dit jaar een proef met de individuele uitbetaalprijs voor tomaten. Volgens Van Adrichem zijn de meningen verdeeld over het systeem. Voor maart volgt een evaluatie en beslissing over invoering van het systeem, maar er is weerstand tegen het ontbreken van transparantie in het systeem. Draagvlak is er wel, stelt Van Adrichem.

Of registreer je om te kunnen reageren.