Home

Achtergrond 207 x bekeken

Toekomst export Rusland onzeker

De toekomst van de bloemenexport naar Rusland is onzeker vanwege de politieke onzekerheid in deze groeimarkt van de afgelopen jaren.

Floor Schamp van Bloemenbureau Holland wees op de economische groei in Rusland sinds 2000 en het toenemende vertrouwen van de consument. In dat klimaat is de bloemenhandel in Rusland de afgelopen jaren geprofessionaliseerd. Daartegenover staan volgens haar de toenemende controle door de staat en de politieke onzekerheid na de presidentverkiezingen van maart volgend jaar.

Erik van Bruggen van de Klaver Lily Group liet interessante foto’s zien van een recent bezoek aan Sint-Petersburg. In de productie en groothandel heerst volgens hem een groot gebrek aan kennis, maar de supermarkten zijn helemaal klaar voor de toekomst. "Nu is belangrijk om bloemen voor de middenklasse betaalbaar te maken en de infrastructuur naar het achterland te verbeteren." Ook volgens Van Bruggen biedt de Russische markt zowel kansen door de economische groei als bedreigingen door de onzekere politieke toekomst.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.