Home

Achtergrond

Tip leidde tot de oplossing

Voordat jullie allemaal mijn antwoord op de vraag van donderdag lezen, wil ik eerst even twee mensen bedanken. Ronny uit Eibergen: hartelijk bedankt voor de tip naar aanleiding van mijn noodkreet van begin deze week! Ronny gaf mij het advies voor deze opdracht contact op te nemen met Dijkhuis MeteoManagement. Die levert professionele, gerichte weersinformatie en is dé gesprekspartner voor iedereen die streeft naar 0% Phytophtora in aardappels. Vanaf deze plek wil ik Luit Jan Dijkhuis, directeur MeteoManagement, super bedanken voor al zijn hulp bij deze opdracht!

Luit Jan Dijkhuis legde mij uit dat het bij het bestrijden van Phytophtora erom gaat het oppervlakte van het onbeschermde blad zo klein mogelijk te houden. Het idee is dat je het gewas bespuit vóór de regen het middel er af spoelt. Oftewel, je moet het weer voor zien te blijven. Er zijn verschillende middelen met verschillende droogtijden, variërend van 10 minuten tot 4 uur. Voor middelen met langere droogtijden kunnen ook hechters worden gebruikt. Het gaat er dus om te zorgen voor voldoende spuitcapaciteit, het juiste middel te kiezen en dit af te stemmen op het te verwachten weer. “Je hebt buien en je hebt regen”, aldus Luit Jan Dijkhuis.

Omdat er in onze opgave duidelijk vermeld staat dat het vanaf 25 juni slechter weer wordt, is het volgens Dijkhuis de kunst om ervoor te zorgen dat er vlak voor de weersomslag op 25 juni zoveel mogelijk bespoten is. Het hangt dan van de mechanisatiegraad af of een aardappelteler in 5 dagen al zijn percelen kan spuiten. Zo heb ik nu bijvoorbeeld geleerd dat een teler met 400 ha hier echt zijn best op moet doen, terwijl een teler met 45 ha makkelijk in een dag zou kunnen rondkomen met de bespuitingen. Het spuitschema ziet er dan als volgt uit:

 Vanaf dat het blad boven de grond is t/m 21 juni om de 7 tot 9 dagen bespuiten met verlaagde dosering;
 21 juni t/m eind juli om de 4 dagen bespuiten met volledige dosering;
 Eind juli tot eind september om de 7 tot 9 dagen bespuiten met verlaagde dosering;
 Eind september tot oogst om de 4 dagen bespuiten met volledige dosering.

Of registreer je om te kunnen reageren.