Home

Achtergrond 277 x bekeken

Tientallen doden bij vliegramp in Turkije

Een vliegtuigongeluk vandaag in het zuidwesten van Turkije heeft aan de 57 inzittenden het leven gekost.

Alle slachtoffers, 50 passagiers en zeven bemanningsleden, zijn Turks. Dat meldden de autoriteiten.

Het vliegtuig van de maatschappij Atlasjet kwam uit Istanbul en verdween in de vroege ochtend van de radar kort voor het had moeten landen in Isparta, ongeveer 100 kilometer van de Turkse zuidkust ter hoogte van de badplaats Antalya.

Kort na de crash bereikten reddingshelikopters de rampplek. Volgens een journalist aan boord van een helikopter waren de voor- en achterzijde van het vliegtuig volledig verwoest. Brokstukken van het toestel, persoonlijke bezittingen en lichamen van slachtoffers, sommigen nog vastgesnoerd in hun stoel, lagen verspreid over een groot gebied.

Het leger sloot het rampgebied af om de lokale bevolking op afstand te houden. Militairen moesten met shovels het terrein toegankelijk maken voor hulpverleners en ambulances die pas na vijf uur arriveerden.

Op de Turkse televisie is een lijst met namen van de mensen aan boord voorgelezen. Aanvankelijk werden 56 doden gemeld, maar later bleek dat een baby in het toestel niet op de lijst stond. "De autoriteiten lieten ons uren wachten. Ze vertelden ons dat het vliegtuig was opgestegen en vervolgens was geland. Maar we wisten niet dat het op deze manier was geland'', zei een man bij de ramplek die zijn neef en schoonzuster verloor.

Over de oorzaak van het ongeluk tasten de autoriteiten nog in het duister. De piloot had zoals gebruikelijk kort voor de landing contact met verkeersleiders, zonder dat hij melding maakte van problemen. Hij stond op het punt de landing in te zetten.

Volgens Atlasjet had het toestel van McDonnell Douglas ook geen technische mankementen. De streek van Isparta is echter bergachtig en in de greep van winterweer en mist. De zwarte dozen die inmiddels zijn gevonden, moeten uitsluitsel geven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.