Home

Achtergrond

Teelten hyacint en lelie blijven in Nederland

De teelten van hyacint en lelies blijven in Nederland.

Ook al hebben deze teelten het nu moeilijker dan andere bolgewassen. Dat zegt voorzitter Sjaak Langeslag van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur.

Langeslag vindt Jim Komijn, accountmanager Bloembollen bij Rabobank Noord-Holland-Noord, te pessimistisch. Komijn stelde in een interview met het vakblad Vakwerk dat de teelt van hyacint onder druk staat door de bacterie erwinia (snot) en de daarmee gepaard gaande afzetproblemen. Dat zelfde geldt volgens Komijn voor de lelieteelt, gezien de slechte prijsvorming.

Langeslag vindt Komijn te somber. "De bollen- en de aardappelsector hebben een groot onderzoeksprogramma naar erwinia. Nu veroorzaakt erwinia problemen, maar het project zal zeker meer informatie opleveren hoe we het kunnen aanpakken."

De slechte prijsvorming van lelies wijt Langeslag aan de sterke groei van het areaal. "Ook in het buitenland worden meer lelies geteeld. Dat heeft een onbalans veroorzaakt tussen vraag en aanbod. Maar de veredeling van lelies vindt plaats in Nederland. Veredelingsbedrijven willen nieuwe soorten toch het eerste uitproberen op hun thuismarkt. Alleen daardoor al blijft de lelieteelt."

Lees ook Rabobank: 'lelie en hyacint ter discussie'

Of registreer je om te kunnen reageren.