Home

Achtergrond 1 reactie

'Teelt clubrassen appels riskant'

De teelt van clubrassen bij appels is riskant.

Dat stelt het Duitse marktonderzoeksbureau ZMP. Telers worden geconfronteerd met hogere plantkosten en moeten over meer kennis en expertise beschikken dan bij bulkrassen. Op het vlak van boomgezondheid en vruchtgrootte is de kennis vaak te gering.

Op het congres Obst- und Gemüseforum donderdag en gisteren in Berlijn stelden marktdeskundigen dat lang niet alle nieuwe clubrassen zullen slagen. Nu zijn er 20 clubrassen in Europa, daarvan zal een klein deel uiteindelijk maar slagen. Voor telers is het moeilijk vast te stellen op welk paard ze moeten wedden.

Het marktaandeel van clubrassen op de Europese afzetmarkt van appels blijft beperkt. "Clubrassen hebben in Duitsland en in Europa tot dusver een zeer gering marktaandeel. Op lange termijn zien velen een marktaandeel mogelijk van 15 procent", schrijft het onderzoeksbureau.

Nederlandse clubrassen pogen ook in Duitsland voet aan de grond te krijgen. De Duitse teelt van de nieuwe appelrassen Junami en Wellant zal de komende jaren sterk groeien. Dat is het gevolg van een overeenkomst tussen beheerder van de rassen Inova Fruit en de Duitse telersvereniging Marktgemeinschaft Altes Land. In de omgeving van Hamburg zullen de komende jaren circa 100.000 bomen worden gepland. In Nederland staan circa 900.000 bomen van dit ras. De Duitse teelt moet de Duitse vraag naar de nieuwe rassen aanwakkeren en zo de import uit Nederland doen toenemen.

Directeur Karel van der Linden van nieuwe rassenbureau Inova Fruit kon gisteren niet reageren op de Duitse voorspellingen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    jac

    dat clubrassen hogere plantkosten met zich meebrengen klopt, maar dat je hiervoor meer kennis en/of expertise nodig hebt is onzin. Elk ras heeft zijn eigenschappen net zoals elke grondsoort en of groeiniveau dus om kwaliteit te telen heb je altijd met al deze zaken te maken.
    Welk ras kiezen moeilijk? gewoon kijken wat je bij je vindt passen en dan beginnen, met of zonder een clubras. Elke eigenaar zegt dat de zijne het gaat maken dus daar wordt je niet wijzer van, blijft koffiedik kijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.