Home

Achtergrond 2032 x bekeken 2 reacties

Te weinig middelen voor uitbreiding melkveebedrijf

Een groeiend aantal melkveehouders heeft, ondanks het fors aantrekken van de melkprijs, onvoldoende financiële middelen ofwel reserveringscapaciteit om een nieuwe stal te bouwen.

Dat blijkt uit de toekomstvisie die de ABN Amro heeft gepresenteerd op de rundveerelatiedagen in Hardenberg.

Deze melkveehouders hebben het bedrijf net overgenomen of hebben veel geld geïnvesteerd in de aankoop van grond of melkquotum. De reserveringscapaciteit moet 6,5 cent per kilo melk zijn voor een gezond bedrijf dat zichzelf in stand wil houden, volgens ABN Amro. Hiermee is voldoende ruimte voor tegenvallers, vervangingsinvesteringen en aflossingen.

De reserveringscapaciteit is de som van het bedrijfsresultaat en de afschrijvingen min de privé-uitgaven. Deze capaciteit bepaalt de mogelijkheden voor uitbreiding ofwel slagkracht van het bedrijf.

De gevolgen van het bouwen van een nieuwe stal op de reserveringscapaciteit is te berekenen door de rentelasten van de investering om te slaan over de melkproductie. Een melkveehouder met een melkproductie van 8.000 kilo melk per koe per jaar een nieuwbouwkosten van 4.000 euro per plaats, inclusief de melkstal en apparatuur, heeft bij een rentepercentage van 6 procent 3 cent per kilo melk per jaar aan extra rentelasten. Om na de investering in de nieuwe stal een reserveringscapaciteit van 6,5 cent per kilo melk over te houden, moet die capaciteit voor deze investering dus minimaal 9,5 cent per kilo melk zijn. Daarbij moeten de overige kosten gelijk blijven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bertus

  ondanks dit bericht wordt er veel gebouwd

 • no-profile-image

  Paul

  Wie zegt dat je uit moet breiden ?
  Met deze melkprijzen kun je je helemaal suf lenen als je wilt, maar het moet allemaal weer een keertje terugbetaald, met rente.

Of registreer je om te kunnen reageren.