Home

Achtergrond 236 x bekeken 3 reacties

Streven naar beëindigen castratie 2015

Castreren van biggen moet in 2015 definitief verleden tijd zijn. Dat is het nadrukkelijke streven van LTO, NVV, COV, CBL de Dierenbescherming en het ministerie van Landbouw.

Annechien Ten Have (LTO), Wyno Zwanenburg (NVV) Siem Korver (namens COV) Theo Roos (CBL) Frank Dales (Dierenbescherming) en minister Verburg ondertekenden vandaag de verklaring van Noordwijk. Totdat castreren afgeschaft kan worden zal het vlees dat in Nederlandse supermarkten ligt afkomstig zijn van verdoofd gecastreerde dieren.

In de verklaring geven de genoemde partijen nadrukkelijk aan dat zij het verdoofd castreren nadrukkelijk wordt zien als een tussenoplossing. De definitieve oplossing is het beëindigen van het castreren.

Partijen spreken verder af in de verklaring dat de meerkosten die varkenshouders maken voor het verdoofd castreren in principe vergoed worden via de uitbetaling. De ondertekenende partijen willen het LEI een rekenmodel laten maken van de kosten die er worden gemaakt voor het verdoofd castreren. Hieraan wordt gekoppeld een voorstel hoe deze kosten worden betaald.

NVV en LTO gaan het verdoofd castreren borgen via de IKB kwaliteitssystemen. De supermarkten willen er garant voor staan dat al het varkensvlees dat in de Nederlandse schappen komt afkomstig is van verdoofd gecastreerde dieren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Porcarius

  Help mij even hier..
  ***
  Behalve het verse vlees spreken de partijen ook af dat er naar wordt gestreefd dat de ligt afkomstig zijn van verdoofd gecastreerde dieren. De partijen ondertekenden gi vleeswaren zoveel mogelijk afkomstig zijn van vlees van verdoofd gecastreerde dieren.
  ***
  Wat staat hier nou?

  Nog even los van kreten als "streven naar", "zoveel mogelijk" en "garant staan voor". De werkelijke controleerbaarheid in het veld is vele malen moeilijker als het even "borgen via IKB".

  Stoppen in 2015 is het beste dat ik uit de besprekingen tussen de verschillende instanties kan filteren.

 • no-profile-image

  Marcel

  Porcarius, als het aan mij ligt stoppen we veel eerder, castreer sinds 1993 (daarvoor was het niet nodig???), niet omdat ik het leuk vind maar omdat het een afnemerseis is, de markt neemt slechts zeer weinig ongecastreerd vlees op.

 • no-profile-image

  Michel

  Het is ook een intensie verklaring. Een eerste stap. Eerst moeten de partijen een beetje snuffelen aan elkaar, alvorens er concrete stappen kunnen worden gezet. Net zoals zeugen in groepshuisvesting. Maar daarna moet de consument aan de bak, met de portemonnee. Aan de varkenshouders ligt het niet meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.