Home

Achtergrond

StoereVrouwen shoppen eerlijke sintcadeaus

Een groep van vijftig vrouwen shopt vrijdagmiddag in Amsterdam voor eerlijke sintcadeaus.

De StoereVrouwen, zoals ze zichzelf noemen, bezoeken enkele bekende warenhuizen in de Kalverstraat op zoek naar bijvoorbeeld slaafvrije chocolade en speelgoed dat onder goede omstandigheden is gemaakt.

Dat maakten de initiatiefnemers vandaag bekend. De StoereVrouwen, onder wie voormalig tv-presentatrice Cindy Pielstroom en actrice Afke Reijenga, gaan gekleed in legergroene pakken met roze barets en schoenen en dragen een speciale eveneens rozekleurige boodschappenmand. De dames geven aan dat ze dol zijn op shoppen en genieten, maar ze willen wel dat alles in de winkels goed is voor mens, natuur en dier.

De vrouwen bekijken de potentiële cadeaus in de winkels en checken of ze eerlijk zijn gemaakt. "Als we tevreden zijn, gaan we over tot aanschaf. Valt het aanbod tegen, dan zullen we de woordvoerder van de winkel op vreedzame wijze verleiden daarin verandering te brengen'', schrijven ze in een verklaring.

StoereVrouwen is een initiatief van een aantal jonge vrouwen die zich zorgen maken over de effecten van hun koopgedrag. Ze willen bewust leven, maar vinden relatief weinig verantwoorde producten in de winkels. Daarom moedigen ze elkaar aan om 'wereldverbeterend' te shoppen en sporen ze winkeliers aan meer goede spullen te verkopen.

De actie van vrijdag is een onderdeel van de campagne 'Groene sint' van Oxfam Novib. Deze actie vraagt aandacht voor de eerlijke chocoladeletter, waarmee je bij de aanschaf ervan bijdraagt aan een beter leven van de cacaoboeren in ontwikkelingslanden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.