Home

Achtergrond 381 x bekeken

Stobbenfrezen in de uiterwaarden

Reijmer Groenvoorziening in Pannerden freest in opdracht van Rijkswaterstaat stronken van omgezaagde wilgenbomen in de uiterwaarden van de Waal en Rijn weg.

De stronken worden bij het zogenoemde stobbenfrezen verwijderd, omdat anders het vee hierover zou kunnen struikelen. Ook is de kans groot dat er vuil in blijft hangen zodra de uiterwaarden blank staan. Het vee vreet dan de achtergebleven rommel op. Voor het einde van het jaar moet de klus geklaard zijn. Foto VidiPhoto

De veehouders Barnhard en Henriët Boer in het Groningse Noordwolde hebben hun 120 melkkoeien vrijdag laten scheren door de Agrarische Bedrijfsverzorging. ”Door het scheren zweten de dieren minder en nemen zij meer voer op om warm te blijven. Daardoor stijgt de melkproductie. Bovendien blijft de huid van de dieren schoner door het scheren”, legt Henriët uit. De koeien van de maatschap Boer lopen tot nu toe elke zomer buiten. ”Het weiden van de koeien wordt steeds moeilijker vanwege de mestwetgeving”, vertelt Henriët. Foto Koos van der Spek

Buren, collega-tuinders en bestuursleden van Stichting Glastuinbouwgebied NieuwLand schieten de broers Robert en Thomas Prins te hulp. Het spannen van 1,5 hectare zeil over de bodem van hun waterbassin is een zware klus. De broers komen uit Berkel en Rodenrijs. In Luttelgeest starten ze een nieuw trostomatenbedrijf. Eind januari planten ze 10 hectare, in april wordt de eerste oogst verwacht.Foto NieuwLand

Akkerbouwer/loonwerker Adriaan Sandee laadt fabrieksaardappelen op voor Avebe. Sandee teelde dit jaar 180 hectare fabriekers. ”Nog één keer leveren en de bult op de akker is weg. We hebben nog 3.600 ton in de schuur. Die leveren we in de loop van volgend jaar. Ik ben blij dat het met de prijs van de fabrieksaardappelen de goede kant opgaat nu we voor de oogst van dit jaar per ton 12 euro boven de minimumprijs krijgen. De hogere prijs is voor de telers echter ook een sigaar uit eigen doos, want we hebben flink geld in Avebe moeten steken. En als Avebe geen hogere prijs had betaald, dan zou het areaal volgend jaar krimpen. Avebe moet mee met de hogere prijzen van andere gewassen. Wij blijven fabrieksaardappelen telen. Het past goed in de vruchtwisseling, naast zomertarwe, brouwgerst, bieten en cichorei.” Foto Koos van der Spek

Een toevallige voorbijganger gaat als gekooide kip op de foto in Groningen. Vrijwilligers van de dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming hebben zo gisteren in de winkelstraten van die stad actie gevoerd tegen kooihuisvesting van pluimvee. De foto’s worden per e-mail naar de EU, minister Gerda Verburg en de Tweede Kamer gestuurd. Vandaag wordt de actie gevoerd in Veendam en Winschoten. De acties maakt onderdeel uit van een landelijke toernee. De organisatie staat deze maand ook nog in Breda, Middelburg en Leeuwarden. Foto Harry Tielman

Medewerkers van de Agrarische Bedrijfsverzorging hebben de klauwen van de koeien van het melkveebedrijf van Jaap Arkema in Sellingen verzorgd. ”In één dag hebben we alle 115 koeien en jongvee behandeld”, vertelt eigenaar Arkema. ”De vier poten hebben we rondom bekapt. De één deed de voorpoten en de ander de achterpoten. Ik joeg de koeien via de wachtruimte naar de behandelbox en dat ging prima”, aldus de melkveehouder. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.