Home

Achtergrond 257 x bekeken 5 reacties

Steun voor onderzoek naar Noordzeepolder

Binnen een jaar moet duidelijk zijn of het mogelijk is om een gedeelte van de Noordzee in te polderen. De

Tweede Kamer heeft gisteren een motie aangenomen van CDA-parlementariër Joop Atsma. Daarin wordt het kabinet gevraagd om een verkennend onderzoek uit te voeren naar een Noordzeepolder.

Het CDA denkt aan een polder met een omvang van 50.000 tot 100.000 hectare. Ter vergelijking, de Noordoostpolder meet 48.000 hectare. Een nieuw aan te leggen polder in de Noordzee kan mogelijk een oplossing bieden voor het steeds toenemende ruimtegebrek in Nederland. De bescherming van de kust zou ook gebaat kunnen zijn bij het aanleggen van zo'n polder.

Het onderzoek moet uitwijzen of de kosten opwegen tegen de baten. In het verleden werden plannen voor het aanwinnen van land in de Noordzee steeds afgeschoten vanwege de hoge kosten.

De laatste jaren is de grondprijs met name in de Randstad echter enorm gestegen, waardoor een polder in de Noordzee mogelijk een betaalbare optie kan worden. Het CDA heeft becijferd dat de bouw van woningen, bedrijven en de aanleg van (spoor)wegen de komende jaren al ongeveer 90.000 hectare opslokt.

Voor natuurontwikkeling, landbouw en recreatie komt daar nog ruim 200.000 hectare bovenop. Verder verwijzen de christendemocraten naar HongKong en Dubai, waar Nederlandse bedrijven al druk bezig zijn met het aanwinnen van land uit zee. Verschillende grote concerns zouden al belangstelling hebben getoond om voor de Nederlandse kust soortgelijke projecten uit te voeren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  emmaweg.com

  Het vorige comentaar vind ik ijzersterk. Welke wijsheid bedenkt nou om voor een spits muisje en een mooie plant goede grond opteofferen om vervolgens weer opnieuw intepolderen. De natuurmaffia is de nieuwe adel van nederland. Mijn stelling is:Natuur ontwikkelen op boeren grond is fantastisch , maar moet wel gecompenseerd worden in de vorm van meer land.

 • no-profile-image

  Erik Wessels

  De omgekeerde wereld; de overheid koopt jaarlijks honderden hectares op voor natuurontwikkeling en is daardoor zelf hoofdveroorzaker van de grondschaarste. Stop opkoop van kostbare landbouwgrond en laat ze in exploitatie tbv voedselproductie, werkgelegenheid en instandhouding van het Nederlandse cultuurlandschap.

 • no-profile-image

  emmaweg.com

  Het vorige comentaar vind ik ijzersterk. Welke wijsheid bedenkt nou om voor een spits muisje en een mooie plant goede grond opteofferen om vervolgens weer opnieuw intepolderen. De natuurmaffia is de nieuwe adel van nederland. Mijn stelling is:Natuur ontwikkelen op boeren grond is fantastisch , maar moet wel gecompenseerd worden in de vorm van meer land.

 • no-profile-image

  Erik Wessels

  De omgekeerde wereld; de overheid koopt jaarlijks honderden hectares op voor natuurontwikkeling en is daardoor zelf hoofdveroorzaker van de grondschaarste. Stop opkoop van kostbare landbouwgrond en laat ze in exploitatie tbv voedselproductie, werkgelegenheid en instandhouding van het Nederlandse cultuurlandschap.

 • no-profile-image

  Örjan

  Een polder van 100.000 ha in de Noordzee? Is er dan ook 100.000 ha landbouwgrond nodig om de natuur te compenseren?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.