Home

Achtergrond 220 x bekeken 3 reacties

Steun vanwege WTO

Het klinkt als de wereld op zijn kop: de tot nog toe steunvrije intensieve veehouderij gaat op zoek naar subsidie vanwege een dreigend WTO-akkoord.

Toch is het niet zo gek als het klinkt. In het concept-WTO-akkoord, waar nog steeds driftig aan wordt gesleuteld, mag volgens de regels van het spel geen belemmering voor de handel worden opgeworpen. Ook niet als zogenoemde consumer concerns, consumentenzorgen over zaken als dierenwelzijn, productiewijze en voedselveiligheid in het geding zijn. Zo dreigt de Europese markt na een akkoord te worden overspoeld met goedkope producten die niet aan de eigen Europese eisen voldoen.

Het gekke van deze situatie is dat de Europese Commissie altijd heeft beleden dat de Europese landbouw haar eigen kenmerken heeft, die ze niet zomaar kan opgeven en die ook in handelsoverleggen verdedigd moeten worden.

Ondertussen probeert diezelfde Commissie, samen met lidstaten als Nederland, deze afspraak nu zoveel mogelijk te negeren. De Commissie hecht blijkbaar veel belang aan een akkoord.

In zo’n situatie is het niet vreemd dat de varkens- en pluimveehouderij op een andere manier steun gaan zoeken. Eigenlijk is het verbazend dat ze er nu pas mee bezig zijn. Maar ideaal is de situatie niet. Misschien heeft de PVE gelijk: beter geen dan een slecht WTO-akkoord.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peeters

  Dus al ik het goed begrijp krijgen we weer eieren uit legbatterijen, kistkalverenvlees, bse, mkz, dioxine, hormonen, in het vlees. ddt en groenten en fruit die wit zijn van de bestijdingsmiddlen). (vanuit derdewereld landen, waar het allemaal goedkoper kan als hier) in onze schappen te liggen. Maar dit is dan volgens sommige mensne goed want bij ons is het allemaal goed geregeld, en onze producten zijn goed. (maar worden dan niet meer verkocht)?

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Let op: met de aanstaande crisis in de VS in het vooruitzicht ligt de WTO vroeg of laat op zijn kont. Enkele voorspellingen.

  ”Na de langverwachte wereldcrisis, die de VS het hardst zal treffen, wacht het idee van de mondiale vrijemarkteconomie (en alle leed dat het heeft veroorzaakt) hetzelfde lot als dat van dat andere twintigste-eeuws experiment van Social Engineering, het Marxistisch socialisme, en zal het alleen nog maar geschiedenis zijn”. John Gray, in ”Vals Ochtendlicht”.

  ”In de lange geschiedenis van wisselingen, is, na de val van het communisme, het liberalisme slechts de volgende domino die valt”. Samuel Huntington in ”Botsende beschavingen”

 • no-profile-image

  Boertje

  We zijn in de intensieve veehouderij altijd trots geweest op onze markt werking, daarom hoor je nu met deze vlv- mest- voer- rente- prijzen nog weinig boeren echt klagen. Maar iets waar we niet tegen concureren omdat wij wel aan regels moeten voldoen en buiten de eu geproduceerd vlv niet, kun je niet tegen concureren.

Of registreer je om te kunnen reageren.