Home

Achtergrond 204 x bekeken

Staatssecretaris opent eerste handelscentrum in Rusland

Staatssecretaris Frank Heemskerk van het ministerie van Economische zaken opende gisteren het eerste 'Netherlands Business Support Office' in Rusland.

Het bureau probeert Nederlandse bedrijven die willen profiteren van de snel groeiende markt te ondersteunen.

Het alweer tweede Nederlandse handelsbureau is opgericht in Jekaterinenburg, een stad met 1,3 miljoen inwoners ten Oosten van Moskou. Heemskerk is onderdeel van een handelsmissie waaraan 20 bedrijven deelnemen, waaronder verschillende agribusiness bedrijven als Uniekaas, Cowhouse en Hotruco Agri.

Nederland geldt als 1 van de grootste investeerders in Rusland. Tot 2006 staken Nederlandse bedrijven 11 miljard euro in de Russische markt. De export groeit gestaag maar laat tevens een grillig beeld zien.

Nederlandse exporteurs van snijbloemen bijvoorbeeld zien de uitvoer naar Rusland dit jaar met tientallen procenten stijgen terwijl de export van groente en fruit op 17 procent bleef steken in de eerste 9 maanden.

De reis van Heemskerk sluit aan bij de Agenda Strategische Bedrijvenmissies. Hierbij wordt met steun van bewindspersonen geprobeerd Nederlandse bedrijven makkelijker toegang te verschaffen tot markten waarin de overheid nog altijd de economie in belangrijke mate controleert.

Of registreer je om te kunnen reageren.