Home

Achtergrond 167 x bekeken

Splitsing leidt tot hogere energieprijzen

Vrijwel alle Europese landen die langer dan drie jaar hun elektriciteitsmarkt hebben opengesteld, hebben te maken met prijzen die boven het Europese gemiddelde liggen. De nieuwe Europese richtlijn kan daardoor een averechts effect hebben.

Dat blijkt uit een onderzoek van Capgemini.

Het Utrechtse consultancybureau meent dat aanvullende maatregelen moeten worden genomen om concrete voordelen uit concurrentie te halen. Het bureau noemt vereenvoudiging van administratieve processen, subsidie op verbetering van de infrastructuur en verbetering van uitwisseling tussen de netwerken.

Hoofd energie Colette Lewiner van Capgemini: ”Wetsvoorstellen moeten zekerheid bieden voor de levering van elektriciteit en gas. Splitsing alleen is niet genoeg is om een volledig soepele Europese markt te creëren.”

De politiek ziet in splitsing dé manier om de prijzen naar beneden te drijven. “In een gesplitste markt is een grondige herstructurering nodig om resultaten te kunnen presenteren die voldoen aan de verwachtingen”, meldt Capgemini.

De resultaten laten tevens zien dat aanzienlijke problemen bestaan wanneer Europa de energievoorziening wil verzekeren maar ook CO2-reductie zoekt. Volgens Capgemini is dit niet te rijmen met de energievraag. In 2020 gebruikt 81 procent van de nieuwe centrales fossiele brandstoffen, waardoor de CO2 zal toenemen.

De Europese gasvoorziening is volgens de consultants bovendien in gevaar doordat Europa en Rusland, de belangrijkste leverancier, andere doelstellingen hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.