Home

Achtergrond

Slowakije neemt verrijkt uranium in beslag

De politie van Slowakije en Hongarije hebben een hoeveelheid verrijkt uranium in beslag genomen die voldoende zou zijn voor een zogenoemde 'vuile bom'.

Dat maakte de politie gisteren bekend. Drie mensen zijn aangehouden. De smokkelaars wilden 1,6 miljoen dollar (bijna 1,1 miljoen euro) voor de 481,4 gram radioactieve materiaal, aldus de Slowaakse plaatsvervangende politiechef Michal Kopcik. Het materiaal bevatte uranium-235, dat wordt gebruikt in kernreactoren en -wapens, en uranium-238.

Het uranium, in poedervorm, stamt uit de voormalige Sovjet-Unie. De politie arresteerde woensdag twee mannen in Slowakije en een derde in Hongarije. Het gaat om een 40-jarige Oekraïner, een 49-jarige Hongaar die leeft in de Oekraïne en een 51-jarige Hongaar.

De politie hield zowel kopers als verkopers in de gaten, aldus Kopcik. Hij weigerde details te geven van de kopers. Het uranium had volgens hem "op verschillende manieren voor terroristische aanslagen'' kunnen worden gebruikt. In poedervorm is het nog gevaarlijker, zei hij.

De politie in Slowakije en Hongarije is maanden bezig geweest met het onderzoek naar het radioactieve materiaal. Een vuile bom is geen kernwapen. Een vuile bom gebruikt conventionele explosieven om radioactief materiaal over een bepaald gebied te verspreiden en te besmetten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.