Home

Achtergrond

Slachting onder zeldzame konijnen

Acht uiterst zeldzame Japanse amami-konijnen zijn door honden doodgebeten. Dit heeft autopsie uitgewezen volgens het Japanse ministerie van Milieu.

De autopsie had plaats nadat elf dode knaagdieren maandag waren aangetroffen op het eiland Amami-Oshima. Van drie kon de doodsoorzaak niet worden vastgesteld, berichtte persbureau Kyodo.

Het drama is een flinke klap voor Japan en zijn dierenbeschermers. Het zeldzame amami-konijn wordt als een levend fossiel beschouwd en komt uitsluitend voor op de Japanse eilanden Amami-Oshima en Tokunoshima. Het is het eerste dier dat in 1921 in Japan tot beschermd diersoort werd uitgeroepen. Het geldt als waardevol nationaal erfgoed.

Er zijn er nog hooguit enkele duizenden. Ze zijn vaak prooi van een soort civetkatten en honden. Het ministerie heeft van mei 2000 tot november 2005 onderzoek gedaan naar hondenpoep op het eiland Amami-Oshima. Daaruit bleek dat in bijna de helft van hondendrollen overblijfselen van amami-konijnen zaten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.