Home

Achtergrond 1 reactie

Serieus probleem

De strikte nultolerantie die de Europese Unie hanteert voor transgene vermenging in veevoergrondstoffen werkt effectief. Ongewenste stoffen blijven grotendeels buiten de EU, maar het wèl gewenste product in toenemende mate ook.

Punt is dat in de Verenigde Staten, Brazilië en Argentinië, waar een groot deel van de Europese veevoergrondstoffen vandaan komen, steeds meer transgene en vaak ook in de EU nog niet toegelaten gewassen worden geteeld. Dat Europa deze transgene gewassen op zich niet wil, is een keuze. Maar onbedoeld komen wel eens lichte verontreinigingen in niet-transgene partijen terecht.

Als hiervoor een lichte toelerantiedrempel zou gelden in de EU, dan had niemand een probleem. Maar de Europese Unie wil daar momenteel nog niet aan. Met name het directoraat-generaal voor milieu, dat gaat over de toelatingen, is tegen. Evenals een aantal lidstaten. Daar komt nog bij dat Europa sterk achterloopt met de toelating van transgene gewassen.

Deze combinatie kan binnen enkele jaren desastreus uitpakken voor de Europese vleesproductie. Door gebrek aan grondstoffen en dure voerprijzen delft ze snel het onderspit tegen de goedkoop werkende veehouderij in een land als Brazilië, analyseert het departement van Eurocommissaris Fischer-Boel. Van belang is om dit rampscenario snel te voorkomen. Te beginnen door een reëler tolerantiedrempel te hanteren in de EU.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    boerenverstand

    In de film""the Future of Food"" beland een vrouw na het eten van BT-mais in het ziekenhuis.Allergie voor deze mais was de oorzaak.Winkelschappen werden leeggehaalt want BT-mais was alleen geschikt voor veevoer.Mais met wat gif tegen de stengelboorder heeft dus bijwerkingen.Bij (dier)geneesmiddelen moeten bijwerkingen wettelijk vermeld worden anders geen toelating.Denk dat de EU blij mag zijn met de ervaringen na 15 jaar Gentech in de VS.Omdat het proces van kruisbestuiving daar on om keerbaar is. Als mensen al proef-dieren zijn voor BT-mais in de VS.Dan zou de politiek op zijn minst eens een pleidooi mogen houden om een proef te starten met twee groepen dieren gentechvrij en met transgenen. Immers veevoer is een schakel in de menselijk voedselketen.
    De EU moet nu geen overhaaste beslissing nemen alleen omdat er even te weinig veevoer is en in de EU.
    Gewoon boerenverstand gebruiken bij import van dit veevoer (http://www.thefutureoffood.com)

Of registreer je om te kunnen reageren.