Home

Achtergrond 153 x bekeken

Scholierenacties protesteren tegen lesroosters

De protesten van scholieren tegen hun lesrooster lijken zich uit te breiden.

Vandaag zijn in minstens tien steden leerlingen de straat opgegaan. Bron van de onvrede is het aantal lesuren op middelbare scholen, en de gaten in de roosters van de leerlingen.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) eist dat het minimumaantal lesuren van 1040 per jaar wordt teruggebracht tot 960. De scholierenbond vindt verder dat de loze uren tussen lessen tot een minimum moeten worden beperkt. Nu zitten scholieren veel zinloze uren hun tijd uit op school.

Op dit moment protesteren leerlingen onder andere in Amsterdam, Bergschenhoek, Bleiswijk, Breda, Den Bosch, Leiden, Middelburg, Oosterhout, Purmerend, Roosendaal, Rotterdam, Spijkenisse, Zaandam en Zaanstad. Op sommige plekken gaat dat gepaard met onrust, het gooien van eieren en vuurwerk.

Ook binnen de scholen zelf is veel kritiek op de huidige lesnorm. Donderdag werd bekend dat scholen in Groningen en de verantwoordelijk wethouder in de stad zich achter de scholieren scharen. Vorige week liep in Groningen een demonstratie van leerlingen uit de hand.

Ondanks de langlopende protesten kondigde staatssecretaris Marja van Bijsterveld van Onderwijs eind oktober aan dat zij scholen die te weinig lesuren geven, onder verscherpt toezicht plaatst. Zware overtreders krijgen zelfs een boete. Volgens Van Bijsterveldt haalt slechts één op de vijftien scholen voldoende lesuren.

Maandag arresteerde de politie nog negen leerlingen van het Graaf Huyncollege in Sittard bij een wilde scholierenstaking. Vijf andere jongeren kregen een bekeuring voor het bezetten van een rotonde. In een reactie nam het LAKS afstand van scholieren die acties misbruiken om "doelloos te lopen rellen''.

Dinsdag gooide een groep van ongeveer honderd scholieren met eieren naar politie en omstanders in het winkelcentrum van Echt. De jongeren maakten deel uit van een groep van 1600 leerlingen die eerder dinsdagochtend op het terrein van het Connect College actie hadden gevoerd tegen de 1040-urennorm.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.