Home

Achtergrond 11 reacties

Schapen krijgen eind 2009 elektronisch oormerk

Schapen en geiten in de hele EU moeten vanaf eind 2009 een elektronisch leesbaar oormerk dragen, zo heeft de Europese Commissie vandaag voorgesteld aan de EU-landen.

De invoerdatum is bijna twee jaar later dan de Europese Commissie aanvankelijk had gepland. Reden is dat de technologie niet tijdig klaar was.

Bedoeling is dat de huidige gele oorflappen een soort code krijgen die met een apparaat elektronisch te lezen is. De registratie is volgens de EU nodig om snel te achterhalen waar zieke dieren vandaan komen.

De Europese Commissie schat dat de extra kosten voor boeren zo'n 1 à 2 euro per dier bedragen. Het leesapparaat kost 200 tot 1000 euro. "Maar boeren verdienen dit terug door de betere dierziektebestrijding'', redeneert de Europese Commissie.

De Europese boerenorganisatie Copa Cogeca vroeg deze week nog om de geplande invoerdatum van 1 januari uit te stellen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Goh lekker anoniem je product blijven aanprijzen. Wees een vent en kom voor je kleur uit. Hier kun je toch niet serieus op reageren? Voor mij een prullebakreactie. Mij mag je altijd aanspreken op mijn mening, maar laat dan ook eerlijk zien wie je bent.

 • no-profile-image

  Beste schapenboerkes, als jullie eenmaal met het nieuwe elektronische I&R systeem werken, zullen jullie zelf zien, dat het ideaal is. Dan zullen jullie zeggen: dat ze dit niet eerder hebben ingevoerd.

 • no-profile-image

  GJ

  Voor het gemak vergeet komma wel dat de MKZ problemen in Nederland onstonden door (on)doorzichtig gesleep met kalveren en niet door gesleep met schapen.

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Ja schapenboer , lekker anoniem de knuppel in het hoenderhok gooien. Wees een vent en toon je naam, Volgens mij ben je een ambtenaar of een hobbyist die voor de fokkerij woekerprijzen verdient en zijn schapen het hele jaar rond zijn rabostal heeft lopen. Ik kan in ieder geval niet de hele dag bij de computer blijven zitten om alle verplaatsingen door te geven. Zeker niet met blauwtong in de buurt. Ik lees electronische kosten van 1/3 van de ooi . als je dan nog eens 1/3 van je ooien verliest dan gaat het kostenplaatje wel heel erg snel richting faillissement. Samen met een belachelijke aanslag voor het dierengezondheidsfonds. Ik kan wel vertellen dat wanneer een schapenhouder er een fatsoenlijke zakcent aan overhoudt Hij in ieder geval wel zijn veestapel in goede gezondheid kan houden en dat ook zal doen. Met al die extra afdrachten naar derden vrees ik nu het ergste.
  Wanneer gaat de consument nu eens betalen voor dit dure stukje natuursvlees? Wanneer het zo ver is moeten ze bij mij nog maar eens terug komen om te praten voor andere donaties aan derden.

 • no-profile-image

  Welnee ventje Boudewijn, wat een boer nie kent da vreet ie doormekaar genomen ook nie.
  De schapeboerkes en boerinnekes moeten effe wennen, dat het op termijn afgelopen is met de anonieme schapehandel en ondoorzichtig heen en weer gesleep van schaapkes. Ik zie het dagelijks van nabij aan. Voor de hele veehouderij in Nederland is het toch wenselijk, dat alles "tracing en tracking" is? Snaptegij? ventje? Vanuit de rundveehouderij heb ik vanaf het begin (ik dacht zowat medio 1990) het electronische I&R zien ontstaan. Dat ze dit niet 10 jaar eerder hebben ingevoerd. Wij (maar dan heb ik het natuurlijk over de goedwillenden) zouden het geen dag meer kunnen en willen missen, jongetje.
  En Boudewijntje, ik kan er mijn naam wel onderzetten, maar dan ben ik voor alles en iedereen nog net zo anoniem hoor. Want zeg nou zelf, wat zegt de naam Boudewijn uit Bergen (LB) nu voor de rest van Nederland en misschien wel daarbuiten? Niks toch?
  Ik heb verder niks te verkopen, behalve melk, maar die haalt Campina toch automatisch iedere drie dagen tot volle tevredenheid op. Ik hoef alleen maar te melken en op tijd de kalfkes aan te melden (jawel met de computer, komt geen papier aan te pas) en de oormerkskes indoen. Effe wennen joh.
  t'is perfect en dat dan voor die paar centen. Echt hoor, ik zie daar geen enkel schapeboerke aan failliet gaan, want dan gaat ie zonder invoering van dit systeem ook wel.
  vr.groetjes

 • no-profile-image

  Er is kennelijk toch nog een slimmerik die in de gaten heeft, dat deze jongen de Nederlandse taal (lees grammatica) redelijk beheerst. Dank u. Dat op zich is voor sommige boeren al vreemd. (En dat hoeft ie nog niet eens te vreten alleen maar te lezen). Het zal voor u prettig lezen zijn, dat de komma's op de juiste plaats staan.
  Ergo, toen er tijdens de MKZ een stand still werd afgekondigd voor het vervoer van evenhoevigen enz.enz., hield iedereen hier zich daar keurig aan, behalve.... jawel de hobbyisten met een paar schapen, die gingen gewoon door met het verkassen van een paar schapen van het ene weilandje naar het andere bermpje met gras etc.etc.. Ongetwijfeld zullen er hobbymatige schapenhouders, vanwege de strengere eisen, af gaan haken.
  Dat zie je in iedere sector gebeuren, nietwaar? Die keuze mag iedereen voor zich maken. Maar voor de professionele veehouderij lijkt het mij raadzaam om het I&R systeem niet eind 2009 in te voeren, maar eind 2008. Begrijpt U?
  vr.groet

 • no-profile-image

  gj

  Ook al hang je een dier vol met 10 electronische oornummers.
  Als tijdens een stand still de dieren niet op de plaats worden gehouden dan helpt welk mooi electronisch I & R systeem dus niet.

 • no-profile-image

  schapenboer

  elektronische I&R, er komt eindelijk schot in de zaak.
  hoe sneller ieder schaap een elektronisch oormerk heeft , hoe beter.
  er moet dan ook een sluitend systeem van verplaatsingsmeldingen zijn die de schapenhouder binnen 24 uur centraal moet melden.

 • no-profile-image

  hongerige wolf

  electr i&r prima, maar € 1000 voor een afleesmachien is wel erg zout of zo je wilt zot want al mijn schapen samen zijn zoveel niet waard. zelfs € 200 zou nog een put in mijn veestapel slaan. of is het de bedoeling om de kleintjes, zonder bewegingen aan of afvoer enz met een paar schaapjes rond de deur eruit te werken?
  wat is dat voor een rituele dans met die lettercyfercombi?

 • no-profile-image

  schaapje

  fijn hoor zoiets.
  Kan je wel stoppen met je paar hobbyschaapjes.

 • no-profile-image

  Schapenboer

  Elektronische I&R, hoe eerder hoe beter.
  voor de hobbyisten in de schapenhouderij maken de kosten niks uit, want die gaan toch van het principe uit dat een hobby geld mag kosten.
  Voor de professionele schapenhouders geldt gewoon tijd is geld en met elektronische dierherkenning kun je veel vlugger werken en je bedrijfsadministratie is ook altijd keurig op orde dus de investering betaald zichzelf terug.
  Zijn je schapen niet meer waard dan 2 a 3 keer de kosten van een oormerk dan kun je beter vandaag stoppen met schapen dan morgen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.