Home

Achtergrond 1 reactie

Schaapherders halen weer adem na blauwtong

Nederlandse schaapherders zijn voorzichtig optimistisch over de toekomst van hun schapen nu de ziekte blauwtong zich door de winter minder makkelijk verspreidt.

Ook is er zicht op een Europees vaccin tegen de ziekte, die in Nederland aan tienduizenden schapen het leven heeft gekost. Dat bleek vrijdag op een bijeenkomst van schaapherders in Rheden.

Schapen krijgen bluetongue via de knut, een klein insect. In de winter zijn er minder knutten en daardoor grijpt de ziekte minder snel om zich heen. Blauwtong brak afgelopen juli uit in Nederland en sindsdien zijn naar schatting 6000 bedrijven getroffen, stelt LTO Nederland. Onder de bedrijven zijn ook de circa 90 schaapskuddes in Nederland.

Toch stelt LTO Nederland dat bluetongue minder desastreus is geweest dan voorheen werd gevreesd. "Veel schapen zijn licht ziek geweest, maar herstelden vrij snel. Ook zeldzame rassen als het Veluws Heideschaap en de Tesselaar zijn niet echt in gevaar geweest'', aldus Sjraar van beek van LTO Nederland.

Nederlandse herders zijn voorlopig vooral blij dat ze met gezonde schapen weer de heide op kunnen. "De afgelopen maanden was dat bijna onmogelijk omdat de dieren te ziek waren en de kans op verspreiding te groot was'' zegt schaapsherder Martine Otten.

Onduidelijk is nog wat het effect van de ziekte is op de lammeren die volgend voorjaar worden geboren. "Dat is nog onzeker, maar we houden rekening met minder lammeren en relatief veel misgeboorten'', aldus Otten.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  gj

  LTO , LTO ..... LTO?
  zij begrijpen het niet. zij horen het niet.
  zij luisteren niet, zij zien het niet.

  vergaderboeren die elkaar opzoeken, die in hun hart geen veehouder meer zijn.
  baantjes jagers, en zich door LNV telkens weer het bos laten insturen.

Of registreer je om te kunnen reageren.