Home

Achtergrond 5711 x bekeken

Saldo van €14 per ton mais

De belangrijkste graadmeter voor het economische rendement van mais als energiegewas is de totale hoeveelheid organische stof die geoogst kan worden per hectare. Deze organische stof wordt voor een gedeelte door de bacteriën in de biogasinstallatie 'opgegeten' en omgezet in biogas. Een goed maisgewas levert zo’n 40 tot 45 ton mais op per hectare (28% DS), Energiemais kan wel tot 60 ton per hectare (28% DS) produceren.

Uitgaande van 170 m3 biogas per ton ofwel 330 kWh electriciteit per ton input, en uitgaande dat iedere opgewekte kWh electriciteit 15 cent oplevert, levert dit per ton 50 euro op. Bij een hectareproduktie van 60 ton is dit dus 60x50 = 3.000 euro bruto. Stel dat de boer ook nog eens de warmte kan benutten (bij de verbranding van het biogas in de gasmotor wordt ook nog een flinke hoeveelheid warmte geproduceerd in de vorm van motorkoelwater en uitlaatgaswarmte die meestal maar moeilijk kan worden wordt benut), levert dit per ton mais nog eens een opbrengst op van zo’n 10 euro extra als aardgasvervanging.

De huidige maisprijzen liggen rond de 36 euro per ton. Opbrengst uit electriciteit 50 euro (+ warmtebonus 10 euro). Mestafzet (de mais wordt ook mest) 10 euro per ton. Saldo per ton 4 (danwel 14 euro) per ton.
Met dank aan Theo Bijman van Thecogas.


Wilt u ook weten of biogas iets is voor u? Bekijk dan mijn video-presentatie over het vergistingsbedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.