Home

Achtergrond 201 x bekeken

Ruim 4 miljoen uit heffingen boomkwekerij

De vakheffingen voor de boomkwekerijsector zullen dit jaar naar verwachting 4,1 miljoen euro opbrengen. Dat blijkt uit de verordening vakheffing boomkwekerijproducten 2008 van het Productschap Tuinbouw.

De vakheffing wordt opgebracht door kwekers, binnenlandse handelaren en exporteurs van boomkwekerijproducten. Naast een basisheffing van 60 euro is een heffing verschuldigd die is gerelateerd aan de omzet van een bedrijf. De maximaal te betalen heffing bedraagt 12.523 euro.

Van het totale bedrag gaat zo'n 43% (2,6 miljoen euro) naar promotie en voorlichting en 32% (2,1 miljoen euro) naar technisch onderzoek. Het overige geld gaat naar algemene kosten (12%) en overige activiteiten (13%).

Wanneer een kweker boomkwekerijproducten via de veiling afzet, en deze hierover ook een heffingsbedrag betaalt, worden deze bedragen aangemerkt als voorschotten op de vakheffing. Volgens advocatenkantoor Bakkerberaad, dat namens de Nieuwe Vrije Agrarische Federatie de vakheffing aanvecht, kan dit juridisch niet door de beugel. Ook zou het PT volgens de reglementen geen heffing mogen vorderen voor technisch onderzoek, aldus Bakkerberaad.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.