Home

Achtergrond 402 x bekeken 9 reacties

Royal Cosun levert suikerquotum in

De ledenraad van Royal Cosun ging afgelopen week akkoord met het voorstel om 13,5 procent van het Nederlandse suikerquotum bij de EU in te leveren.

Cosun streeft er naar om deze hoeveelheid bij individuele telers op te kopen. De ingeleverde hoeveelheid is gelijk aan de preventieve korting die dit seizoen door Brussel is opgelegd. Indien een deel van de telers referentie inlevert kunnen anderen meer bieten telen.

Leden van de coöperatie ontvangen €0,35 per kilo suiker wanneer ze alle referentie inleveren of minimaal 70 ton basisreferentie overhouden.

Voor kleine telers en telers die ver van de fabriek wonen, betaalt Cosun een extra toeslag, die gebaseerd is op het efficiencyvoordeel dat Cosun kan behalen wanneer deze telers stoppen met de teelt. De maximale extra vergoeding voor een teler met minder dat 10.000 kilo referentie in de verst van de fabriek gelegen zone loopt op tot €0,15 per kilo referentie.

Lukt het niet om voldoende op te kopen dan krijgen alle telers een korting op hun basisreferentie opgelegd. Hier staat dan wel een vergoeding tegenover.

Lees ook het commentaar Cosun-telers aan zet

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bietenboer

  Als de telers niet willen verkopen voor een schijntje dan wordt het quotum hun wel ontstolen door brussel.We zijn gekort en nog meer gekort en zullen nog meer worden gekort en dan nog meer en dan krijgen we rietsuiker in de koffie en in de toekomst word er door de oude boertjes gepraat,weet jij dat nog van vroeger, wat, toen werden er hier bieten gebouwdBieten?ja suikerbieten,Oh?.

 • no-profile-image

  ex akkerbouwer

  De bedoelingen van Brussel zijn duidelijk. Sinds kort een verruiming van het melkquotum afgekondigd en nu moeten de akkerbouwers suikerquotum inleveren ,omdat voor de verruiming van het melkquotum er ook meer (gras)land nodig is. Akkerbouwers mogen nu dus land voor de suikerbietenteelt inleveren om er in te voorzien dat veevoer, nodig voor de uitbreiding van het melkquotum, op het dan vrijkomende bietenland kan worden geteeld. Onbegrijpelijk dat de ledenraad ermee akko0rd is gegaan. En helemaal niet te begrijpen dat LTO dit zomaar toestaat. Of is het bij de LTO alleen maar een melkveehoudersclubje? Inleveren van zoveel % suikerbietenquotum betekent dat er nog meer vee in Nederland moet komen. Het lijkt erop dat Brussel van Nederland stap voor stap een compleet veehouderijland wil maken zonder akkerbouw.
  Akkerbouwers let op uw "saeck"

 • no-profile-image

  Guus

  Eerst bijkopen dan korten dan dat % dan weer ander % ik ben de draad kwijt.

 • no-profile-image

  hüb

  dies ist eine frage an ex akkerbouwer, friesland!! wenn er geld (euros) bekommt für kuh oder schweinegülle beklagst du dich dann ? ich baue selber 35 ha zuckerrüben an und ich finde es auch nicht grappig das man uns schon wieder qoute wegnehmen will!! aber ich bitte um vorsicht ich weiss wo ich mehr geld verdient habe pro ha und arbeitsstunde das war eindeutig mehr auf dem acker und nicht in unserem kuhstall. In unserem kuhstall haben wir jetzt jahre fast geld um geld gedreht und denke ja nicht nur weil die milchpreise jetzt hochgehen das wir jetzt reich werden !!! Futterpreise!!!
  Und was auf keinen fall passieren darf das ist das sich ackerbauern und milchviehbauern sich streiten wir stehen schliesslich auf der einen und somit selben seite und die ah aldi und lidl und wenn es sonst noch so gibt auf der anderen

 • no-profile-image

  Örjan

  Als de graanprijzen op dit nivo blijven is het tarwesaldo gelijk aan dat van suikerbieten. In feite is bietenquotum dan niets waard, want voor graan heb je ook geen quotum nodig. Als je dan tot 50 cent kunt krijgen voor een 1 kg suikerquotum is dat volgens mij zeer het overwegen waard, en je krijgt ook nog een vergoeding voor de aandelen die je inlevert. Voor de degene die doorgaan met suikerbieten en de industrie kan de teelt veel efficienter verlopen, wat voor behoud van de teelt ook heel belangrijk is.

 • no-profile-image

  nijhoof

  35 cent is een schijntje denk je dat er iemand is die daarvoor inlevert??

 • no-profile-image

  Harry Suikerbiet

  Een GOK, das de clou van het inleveren, eerst quotum bijkopen en dan later maar weer inleveren, gelukkig houd Nederland voorlopig wel bijna zijn oorspronkelijke quotum, maar eind 2009 zullen we weten of de gok goed was, mocht er dan nog een overschot zijn dan is er echt gedonder in glazen.
  Nu maar hopen dat er meer landen deze gok nemen zodat er toch nog toekomst voor deze teelt blijft.

 • no-profile-image

  ex akkerbouwer

  Antword für HÜB Sittard. Natürlich sollen Åckerbauern und Viehalter nicht streiten. Und nur neben einander stehen gegen zum beispiel AH, Aldi und Lidl. Aber in meine umgebung gibt es viele Åckerbauern die am meisten mit pflanzkartoffeln ihnen geld verdienen sollen. Nur AH ,Aldi und Lidl kaufen einmal kein pflanzkartoffeln.
  Und wenn Bauern pflanzkartoffeln kaufen ,handeln Bauern gleich wie AH, Aldi und Lidl. Derjenige mit die unterste preise darf liefren. Wir haben in Holland ein Sprichwort . "Wenn man die welt verbessern wollte, müss man mit sichselbst anfangen".

 • no-profile-image

  bietenteler

  Wie bied er meer?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.