Home

Achtergrond 6 reacties

Roep verbod rundvleesexport Brazilië zwelt aan

Britse landbouworganisaties en Europarlementariërs hebben hun oproep tot een Europees boycot van Braziliaanse rundvlees kracht bijgezet.

Aanleiding is een vernietigend rapport van de Europese inspectieorganisatie FVO.

Op basis van een inspectie in maart concludeert de FVO er geen goed testsysteem is voor diergezondheid op nationaal of provinciaal niveau in Brazilië. Er is geen programma om de effectiviteit van de MKZ-vaccinatie van dit jaar te beoordelen. Het systeem dat uitsluitsel moet geven of dieren minimaal 90 dagen in een MKZ-vrij gebied hebben verkeerd voor hun vlees naar de EU wordt geëxporteerd, is volgens de FVO onbetrouwbaar. En volgens de EU-inspectie is vlees van dieren dat niet voor de uitvoer geschikt was, naar de EU geëxporteerd.

Voor Britse boerenorganisaties en enkele EU-parlementariërs, die al langer aandringen op een boycot van Braziliaans rundvlees, is het FVO-rapport het bewijs dat Brazilië niet aan de Europese eisen kan voldoen. Daarom moet volgens hen de import van Braziliaans rundvlees worden uitgesloten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ernst Westerink

  Zou men nu écht zo bezorgd zijn over het dierenwelzijn? Brazilië moet kennelijk bewijzen onschuldig te zijn. Ik dacht altijd dat de beschuldiger moest bewijzen. Maar ja, een concurent die ook nog beter vlees levert, mag op alle mogelijke manieren worden uitgeschakeld!

 • no-profile-image

  Uchter, N

  Naar mijn weten zijn er nooit enige mensen overleden aan het eten van Braziliaans vlees. Laten we dat ook eens in ons achterhoofd houden dat het Europees vlees tot nu toe al 162 doden op haar naam heeft (VCJD).

  Europa is al jaren NIET meer zelfvoorzienend in haar rundvleesproductie en indien de import stopt, zal de vleesVERWERKENDE industrie onherstelbaar worden beschadigt. De productie zal dan vanzelf opschuiven naar landen als.......... juist.

  Laten we de zaak nuchter bekijken. Er is ruimte voor beide vleesstromen. En Europa verdient veel meer aan het geimporteerde vlees dan het exporterende land. Per kilo vlees wordt er Euro 3,04 en ook nog eens 12,8% importbelasting geheven. Dat weer aan de boeren BINNEN Europa wordt gegeven via allerlei subsidies.

  Welke winkels? Stomweg allemaal want je praat over allerhande vlees, vleesproducten tot Corned Beef aan toe.

 • no-profile-image

  José

  Wat zijn de namen van de winkels hier in Nederland waar dit vlees al jaren is verkocht???????????

 • no-profile-image

  Dick

  Niet alleen rundvlees, maar alles uitsluiten. En niet omdat het een eventuele concurent is Ernst, maar omdat ze zich gewoonweg niet aan onze spelregels houden.
  Zij kunnen daarom goedkoper leveren.
  Waarschijnlijk worden de runderen daar ook nog gevoerd met dierlijke eiwitten.
  Groeten,
  Dick.

 • no-profile-image

  L Arts

  Wordt al dat importvlees ook gecontroleerd op hormonen?

 • no-profile-image

  Grensboerke

  En nu eens kijken of het CBL dit ook gelezen heeft? Maar waarschijnlijk hebben ze een goede reden om hier niet op te reageren, namelijk een goedkopere inkoopprijs van Braziliaans vlees.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.