Home

Achtergrond 552 x bekeken 3 reacties

Robot wint het van melkstal

Melkveehouders investeren dit jaar voor het eerst meer in een melkrobot dan in gangbare melksystemen.

Dat zeggen de grootste leveranciers DeLaval en Lely. Op dit moment gaat ongeveer 60 tot 65 procent van alle investeringen in melksystemen naar een melkrobot. Op dit moment gaat ongeveer 60 tot 65 procent van alle investeringen in melksystemen naar een melkrobot.

Volgens Lely blijkt dit uit gegevens van alle leveranciers. Lely verdubbelde zelf het afgelopen jaar de productie van melkrobots. DeLaval zag de afzet het afgelopen jaar verdrievoudigen. ”Het is ongekend”, zegt Johan ter Weele, melkrobotspecialist van DeLaval.
Veel melkveedrijven breiden uit om klaar te zijn voor de komende verruiming en het einde van de quotering. Het is echter lang niet altijd mogelijk die grotere veestapel zelf te melken. Dan komen veehouders voor de afweging of ze personeel aannemen of overstappen op een robot. ”Een robot is dan een goed alternatief”, zegt Els Versluis van Lely.

Ter Weele van DeLaval signaleert een keerpunt. Veel boeren twijfelden eerst nog of ze het melken aan een robot konden overlaten. ”Die twijfel is voorbij”, zegt Ter Weele. Grote koppels koeien zijn beter te managen en het is eenvoudiger hoogproductieve koeien vaker te melken. Marktonderzoekers voorspelden eerder dat in 2008 10 procent van de veehouders met een melkrobot werkt. Dat gaat volgens Ter Weele van DeLaval lukken.

Volgens Bert Philipsen, projectleider van het project Koe&Wij hoeft de omschakeling naar een robot niet te betekenen dat steeds meer koeien op stal komen te staan. ”Een robot en weidegang kunnen heel goed samengaan.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  twan

  een melkrobot werkt heel goed voor de kleinere bedrijven.
  als je groot gaat doen net als van Bakel is het n stuk goedkoper om een melkstal te bouwen en een paar man personeel aan nemen

 • no-profile-image

  Gerda

  Ik heb er 2 van Delaval staan en geloof mij ik ga niet meer in een melkput staan!

 • no-profile-image

  hendrikus

  er komt een tijd dat de melkstal het weer wint van de robot

Of registreer je om te kunnen reageren.