Home

Achtergrond

Rijkswaterstaat herstelt duinen Vlieland en Ameland

Rijkswaterstaat gaat vanaf morgen de duinen op Vlieland en Ameland herstellen.

Dat meldde Rijkswaterstaat vandaag. De duinenrijen op beide Waddeneilanden hebben flink te lijden gehad onder de storm eind vorige week. De duinafslag op Terschelling en Schiermonnikoog valt mee, waardoor daar voorlopig niets hoeft te gebeuren.

Het herstel is niet bedoeld om de eilanden te beschermen tegen de zee. De eerste duinenrijen zijn geen zeewering, de rijen achter de nu beschadigde duinen zijn dat wel. Door de afslag zijn de duinen gevaarlijk geworden.

Het beukende zeewater heeft hele happen uit de duinen genomen waardoor steile kliffen zijn ontstaan. Volgens Rijkswaterstaat kunnen mensen van de kliffen vallen "met alle gevolgen van dien''.

Volgens Rijkswaterstaat hebben de stranden de storm goed overleefd. Bij westerstormen waait tot wel een meter zand van de stranden in oostelijke richting. Doordat de wind uit het noordwesten kwam en daardoor pal op de eilanden stond, gebeurde dat ditmaal niet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.