Home

Achtergrond

Resistent bietenras rendabel op aaltjesbesmet perceel

Wanneer een perceel matig besmet is met het witte bietencysteaaltje, is het rendabel een resistent bietenras te gebruiken.

In droge jaren zijn deze rassen al rendabel bij een lichte besmetting. Dat blijkt uit rassenproeven die het bieteninstituut IRS van 2003 tot en met dit jaar heeft uitgevoerd.

Uit onderzoek in 2005 en 2006 van het IRS en het laboratorium Blgg blijkt dat 41 procent van de bietenpercelen besmet is met het witte bietencysteaaltje. Volgens IRS-voorlichter Jurgen Maassen zijn telers zich onvoldoende bewust hiervan. "Ondanks dat 41 procent van de bietenpercelen besmet bleek, is op slechts 4,1 procent van het bietenareaal een witte bietencysteaaltjesresistent ras uitgezaaid."

Resistente rassen halen een lagere opbrengst onder niet-besmette omstandigheden. Maassen: "Maar een niet-resistent ras scoort op een besmet perceel slechter dan een aaltjesresistent ras. Resistente rassen kunnen steeds beter meekomen met niet-resistente rassen."

Of registreer je om te kunnen reageren.