Home

Achtergrond 201 x bekeken

Regio als tegenbeweging bij falende globalisering

We moeten af van het idee dat het platteland ver achter loopt bij de stad en dat stad en platteland gescheiden werelden zijn.

Dat stelt Hans Wiskerke die donderdag aantreedt als hoogleraar rurale sociologie aan de Wageningen Universiteit. Wiskerke wijst erop dat het in het verstedelijkte Nederland beter is om per regio een duurzame leefomgeving te realiseren.

Regionalisering is volgens hem de tegenbeweging van globalisering die soms negatief uitpakt. Zo is er veelal geen band meer tussen de kwaliteit van producten en de plek waar iets vandaan komt. Ook signaleert hij dat regionale bedrijven buitenspel kwamen te staan toen zorgvoorzieningen in Noord-Limburg werden gecentraliseerd. De kosten liepen daardoor zo hoog op dat het project Europees moest worden aanbesteed.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.